Az égbe lökte az alma árát a járvány, de drágább a krumpli és a hús is

Az égbe lökte az alma árát a járvány, de drágább a krumpli és a hús is

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Április után májusban is jelentősen érezteti hatását a koronavírus-járvány az élelmiszerárakon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak 2,2 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbinál – derül ki a hivatal adataiból, amely azt is közölte, hogy az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett még jelentős mértékben.

Az adatok szerint az alma kilója 75 százalékkal drágult a 2019-es árszinthez képest. A Pénzcentrum.hu a tavalyi árnak is utánanézve azt írja, hogy az alma kilója 2019 májusában még 283 forint volt, idén májusra viszont 497 forintra emelkedett.

A KSH adatai alapján a párizsi és kolbász ára egy év alatt 22 százalékkal, a sertéshúsé 21 százalékkal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19 százalékkal, a cukoré 15 százalékkal, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 13 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7 százalékkal, ezen belül a dohányáruké 11 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakásjavítás, karbantartás ára 12 százalékkal, a járműjavítás, karbantartásé pedig 9 százalékkal nőtt. A jármű-üzemanyagok ára viszont 22 százalékkal csökkent.

Több termék ára áprilishoz képest is nőtt. Az idényáras élelmiszerek ára – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 5,1 százalékkal emelkedett. A margarin ára 2 százalékkal, a rizs és a hántolmányoké 2 százalékkal, a cukoré 2 százalékkal nőtt, a tojás ára viszont 3,3 százalékkal csökkent. Az üzemanyagok ára viszont az olajárak emelkedésének hatására nőtt, összesen 4 százalékkal lettek drágábbak.

A nyugdíjas infláció májusban (miután az idősebbek elméleti kosarába több élelmiszer, a 22 százalékkal kevesebbe kerülő üzemanyagokból viszont kevesebb juthat) az átlagosnál magasabb, 3,2 százalék lett. A nyugdíjemelést azonban nem ehhez, hanem az átlagos inflációhoz kötik. Ezt a különbözetet aligha kompenzálja a kormány, mint ahogyan nyugdíjprémiumra sem számíthatnak idén a nyugdíjasok.