„Az energiaárak csökkentése évekbe fog telni”

„Az energiaárak csökkentése évekbe fog telni”

Képünk csak illusztráció. Napelemeket szerelnek a Tenger Házára (Fotó: Wien Energie /Johannes Zinner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évekbe fog telni, hogy az energiaárak visszaálljanak az ukrán háború előtti szintre – mondta a BBC-nek a világ egyik legnagyobb energiacégének a főnöke. Francesco Starace, a negyedrészben olasz állami tulajdonban lévő Enel Group vezetője szerint az árak csökkentése olyan új energiaforrásoktól függ, mint a megújuló források kiaknázása és a hőszivattyúk.

Starace a brit közszolgálati adónak arról beszélt, hogy a villamos energiát és gázt előállító és elosztó vállalat idén 20 millió európai ügyfelét próbálta megóvni az energiapiaci ingadozásoktól. „Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy betartsuk a megkötött fix áras szerződéseket” – nyilatkozta a cégvezető. Az Enel ugyanakkor azt tervezi, hogy sok olyan országot elhagy, ahol jelenleg szolgáltat, mivel a megújuló energiára összpontosítanak, és arra, hogy 2040-re szén-dioxid-semlegessé váljanak. (A cégnek most 30 országban 70 millió ügyfele van.)

– Az ukrajnai orosz invázió által kiváltott globális energiaválság „nagyon világosan megmutatta, mennyire veszélyes Európa számára az, hogy egyetlen energiaforrástól függ” – mondta az interjúban Starace. Szerinte a jövő „rendkívül szén-dioxid mentes” lesz, és az atomenergiától, illetve a megújuló energiától függ. Igaz, a megújuló energiaforrásokra való átállásnak kockázatai is vannak.

Starace úgy véli, hogy a Nyugat túlzottan Kínára támaszkodott a megújuló energiaforrások és más áruk tekintetében. „Kisegyensúlyozásra van szükség, mert így egészséges” – mondta a cégvezető, amikor az energiaellátást zavaró geopolitikai feszültségekről kérdezték. Mint mondta, ez hozzájárult az Enel napelem-befektetéseihez, bár szerinte a szicíliai gyár bővítése továbbra is csak az európai igények 10 százalékát fogja kielégíteni.