Az üzemanyag-árstop ellenére jó negyedévet zárt a Mol-csoport

Az üzemanyag-árstop ellenére jó negyedévet zárt a Mol-csoport

Benzinkút a befagyasztott benzinárak után (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év első kilenc hónapjában 1335,1 milliárd forintos adózás előtti eredményt mutatott ki az olajtársaság. Ebben komoly része volt a július-szeptember közötti három hónapnak, hiszen csak a harmadik negyedévben 580,6 milliárd forintot tett ki a nyereség – derül ki a Mol-csoport Budapesti Értéktőzsde oldalán közzétett 2022 harmadik negyedéves jelentéséből.

Az utóbbi szám szinte pontosan kétszerese az egy évvel ezelőtt mért 286,1 milliárd forintos eredménynek. A beszámoló szerint az eredményt a kutatás és termelés, valamint a finomítás és kereskedelem üzletág jó teljesítménye kedvezően befolyásolta, az üzemanyagár-szabályozás és a különadók pedig negatívan érintették.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatójának értékelése szerint bizonytalanságot okoz az iparágban a bizonytalan külső környezet, a kibontakozó recesszió, az állami beavatkozások és a különadók. Hozátette, az eredmény mintegy 34 milliárd forinttal csökkent a régióban az üzemanyag-ársapka miatt, amit csak részben ellensúlyozott a növekvő üzemanyag-értékesítés és a nem-üzemanyag típusú termékek eladásának növekedése.