Bankmonitor: legalább 3 százalékos nyugdíjkorrekcióra lehet szükség

Bankmonitor: legalább 3 százalékos nyugdíjkorrekcióra lehet szükség

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hacsak nem esik be azonnal 6,4 százalék alá az infláció és marad ott év végéig, úgy legalább 3 százalékos őszi nyugdíjkorrekcióra lesz szükség, ami havi szinten plusz 14 milliárd forintjába kerülne az államnak – derül ki a Bankmonitor lapunkhoz eljuttatott elemzéséből. A gazdasági portál az idei év első felében tapasztalt infláció, valamint a hatályos jogszabályok alapján azt modellezte, mire lenne szükség ahhoz, hogy elegendő legyen az idén már megadott 15 százalékos nyugdíjemelés.

Mint az elemzés megjegyzi, a magyar nyugdíjemelési metódus hivatalosan inflációkövető: minden év januárjában a költségvetésben tervezett fogyasztói áremelkedéssel megegyező mértékben kell emelni a nyugdíjakat. Idén ennek szellemében 15 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok, hiszen a kormány úgy kalkulált, hogy 2023-ban várhatóan ekkora lesz az éves átlagos infláció. Ha az év első 8 hónapjának tényadatai alapján az általános infláció és a nyugdíjas infláció közül legalább az egyik várhatóan meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét, akkor novemberben a különbözet mértékéig visszamenőleges hatályú kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Ilyen kiegészítő nyugdíjkorrekciót 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is kaptak az idősek. Az utóbbi két évben a törvény előírásától pozitív irányba eltért a kormány, és részben már nyáron kifizette a szükséges emelést.

Az idei év első 6 hónapjában az általános infláció átlagosan 23,7 százalék volt, a nyugdíjas infláció pedig ennél is lényegesen magasabb, 25,1 százalék. S bár a tendencia egyértelműen csökkenő, a Bankmonitor szerint igen nehéz elképzelni, hogy az éves átlagaik megálljanak 15 százaléknál: ehhez az kellene, hogy a második félévben (azaz mostantól) az általános infláció 6,4 százalékos átlagot produkáljon, a nyugdíjas infláció pedig még alacsonyabb, kereken 5 százalékos átlagot mutasson júliustól decemberig. Ám ez a kormány várakozásai szerint sem fog teljesülni.

A Magyar Nemzeti Bank szerint az idei átlagos infláció 16,5-18,5 százalék körüli várható, a piaci elemzők pedig 18-19 százalékos pénzromlásra számítanak. Ebből kiindulva a Bankmonitor 3 százalékos nyugdíjkorrekcióval számol, ami a mostani átlagnyugdíjra, 210 ezer forintra vetítve körülbelül 6 300 forint havi nyugdíjemelést eredményezne, melyet januárig visszamenőleg kaphatnak meg a nyugdíjasok. Ez visszamenőleg, egy összegben kifizetve 69 ezer forint lenne. A portál úgy kalkulál, az idénre tervezett összes nyugdíjkiadás havonta 465 milliárd forint, tehát egy 3 százalékos nyugdíjkorrekció nagyságrendileg havi 14 milliárd – éves szinten 168 milliárd forint plusz ráfordítást igényelne.