„Az árstopok nem tudják lefékezni az áremelkedést”

„Az árstopok nem tudják lefékezni az áremelkedést”

Nem örül az árstopnak egy pécsi kisbolt (Fotó: Kodály Delikátesz / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az árstopok nem tudják lefékezni az áremelkedést, sőt, hosszú távon nagyobb inflációt eredményeznek – mondta Bod Péter Ákos volt jegybankelnök az ATV Híradónak. A kormány még 2021 végén és 2022 januárjában vezetett be ársapkát a benzinre és a gázolajra, valamint hat élelmiszerre, de Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy újabb termékekre fogják rátenni, hogy fékezzék az inflációt.

Bod Péter Ákos ugyanakkor az ATV-nek azt mondta: az árstopok nem állították meg az áremelkedést. Szerinte hatósági árszabályozással átmeneti árhullámokat lehet csak áthidalni. „Rövid távon talán megfogják az árat, de hosszabb távon inkább rontanak a helyzeten, mert elhúzzák az inflációt. Azonkívül nem nagyon logikus beavatkozás: rontja a gazdasági klímát és tulajdonképpen további áremelésekre serkenti a gazdasági szereplőket” – fogalmazott Bod Péter Ákos.

A legtöbb országban az inflációt ráengedték a gazdaságra úgy, hogy közben a gazdasági szereplők és a lakosság támogatást kaptak. Bod Péter Ákos szerint ez ugyan gyorsabb ár-növekedést eredményez, de hamarabb lefutó inflációval. Magyarországon viszont újabb emelkedés jön, amikor a hatósági áraknak egyszer vége lesz. Az élelmiszerek az elmúlt egy évben átlagosan 35,2 százalékkal drágultak. A kenyérért csaknem 92, a sajtért 95 százalékkal kell most többet fizetni.

A GKI vezérigazgatója az ársapka és az infláció emelkedése között egyenes arányosságot lát. Az árstop szerinte sosem volt jó ötlet. „Ha adott termék ára rögzítésre kerül, akkor az a statisztikában annak a terméknek a súlyával egy nulla szorzót kap, tehát ténylegesen és fizikailag mérsékelné az árindexet, ha a kereskedők nem hárítanak ezt át más termékek árába, mint ahogy eddig is ez történt” – mondta Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Ezért a fogyasztó semmit nem nyer, hanem globálisan bukik mindenki. Arról nem is beszélve, hogy az árstopos termékekből hiány alakul ki – tette hozzá Molnár László.

„Az, hogy összességében nagyobb élelmiszer infláció jött volna, mint ársapkák nélkül, ezt nem lehet kijelenteni, ilyen kutatási adat nincs, de azt ki lehet jelenteni, hogy az ársapkák nem voltak képesek megfékezni az egészen brutális élelmiszer inflációt” – mondta Tóth Levente. a Bank360 elemzője.