Céget hoztak létre az újabb Pasa Park-i ingatlanbizniszre

Céget hoztak létre az újabb Pasa Park-i ingatlanbizniszre

Orbán Viktor és Rogán Antal (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli összegekért vásárolta meg Rogán Antal lakását Mészáros Lőrinc köre – derítette ki a G7. A lap azután ment utána a miniszter üzleti zsenijének, hogy kiderült, hirtelen 809 millió forintos megtakarításra tett szert. Az egy év alatt szerzett 800 milliós bevételt a politikus elmondása szerint az általa jegyzett szabadalomnak, valamint a válása után értékesített ingatlanjainak köszönhette. Az erdőterületeit leszámítva ugyanis minden ingóságától és ingatlanjától megszabadult.

A szabadalomból 197 millió folyt be, így összesen 570 milliót szerzett többek közt lakása és nyaralója eladásából. A 185 négyzetméteres Pasa Parki ingatlan száz százalékban az ő nevén volt, míg egy negyven négyzetméteres teremgarázsnak hét, egy tizenegy négyzetméteres balatonlellei nyaralónak pedig ötven százalékával rendelkezett. Két szakonyfalui házban is volt 25-25 százalékos tulajdonrésze, továbbá rendelkezett két festménnyel is.

Volt azonban, amit ezek közül sem értékesített, hanem másként adott túl rajtuk. A szakonyfalui házakban való részesedések például csere útján a testvérhez, Rogán Valériához kerültek. Ő egyébként Szakonyfalu polgármestere. Ezekért cserébe a balatonlellei nyaraló száz százalékos tulajdonosává vált. Ez aztán a házastársi vagyonközösség megszüntetése révén Rogán-Gaál Cecíliáé lett.

Rogán Antalhoz is jutott viszont így lakás, méghozzá a Pasa Parki ingatlan, ami a hozzácsatolt lakással együtt mintegy 250 négyzetmétert tesz ki. Ezt vásárolta meg január 28-án egy négy nappal korábban bejegyzett bicskei cég, a Hankóczy 4-6. Ingatlan Kft.

Utóbbi eleve a Pasa Park címéről kapta a nevét. A vásárló fél 91 százalékos tulajdonosa, egyben ügyvezetője a 37 éves Mészáros Katalin. Kisebbségi tulajdonos a MATAK (Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.). Mészáros 2016 óta van vezető pozíciókban a Vida József takarékszövetkezeti világához tartozó cégekben. Vida és Mészáros Lőrinc kapcsolata pedig már évtizedekre nyúlik vissza.

A bicskei cég adásvétellel szerezte meg a lakóparki lakást, a két albetéten lévő ingatlant 650 millió forint jelzáloggal terhelték meg. A G7 megkeresésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda annyit írt, hogy „minden tételesen szerepel Rogán Antal vagyonnyilatkozatában, amit a vonatkozó törvények szerint nyilvánosságra kell hozni.”

A G7 szerint ha valóban 650 millió forint körüli összegért vált meg Rogán a lakástól, az 2,5 millió forint körüli egy négyzetméterre jutó árat jelentene. Eközben a NAV adatbázisa szerint a Hankóczy Jenő utcában 2018-ban az átlagos négyzetméterár 737 ezer forintot tett ki.