Csúcsot döntött szeptemberben az infláció

Csúcsot döntött szeptemberben az infláció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az árak egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek, ami megegyezik az elemzők előzetes várakozásával. Ennél magasabb inflációt kilenc évvel ezelőtt, 2012 októberében mértek utoljára – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatalt (KSH) idézve.

Az elmúlt egy évben a dohányáruk 17,8 százalékkal, az üzemanyagok ára 21,6 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 5,1, ezen belül az ékszerekért 12,9, a szobabútorokért 11,6, az új személygépkocsikért 7,9 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 3,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 13,5, a járműjavítás és -karbantartás 8,3 százalékkal került többe.

A fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékos havi drágulásán belül az idényáras termékek nélkül számolt élelmiszerárak 0,4 százalékkal lettek magasabbak, az üzemanyagok ára 0,4 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 0,9 százalékkal, a ruházkodási cikkek ára 0,7 százalékkal nőtt. A szolgáltatásokért 0,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, leginkább az üdülési szolgáltatások 9,8 és a hírközlési szolgáltatások 2,7 százalékos árcsökkenése következtében.

Címkék: drágulás, infláció, , KSH