Elárulta a miniszter, mekkora volt a tavalyi költségvetési hiány

Elárulta a miniszter, mekkora volt a tavalyi költségvetési hiány

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszél a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) 24. pénzügyi csúcstalálkozóján a K&H budapesti székházában 2024. február 16-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

6,5 százalék volt tavaly a költségvetés hiánya GDP-arányosan – mondta Nagy Márton a Gazdasági Versenyhivatal podcast-adásában, amelyet a Hvg.hu szemlézett. Ez jóval magasabb a tervezettnél, az eredeti, a hatályos költségvetési törvényben lefektetett hiánycél ugyanis GDP-arányosan még 3,5 százalék volt.

A nemzetgazdasági miniszter a 2023-as gazdasági és pénzügyi folyamatokról többek között úgy fogalmazott: a magas infláció és a reálbérek csökkenése miatt jelentős fogyasztáscsökkenés alakult ki Magyarországon, ami az áfa-bevételeken keresztül a költségvetés bevételi oldalán is lyukat ütött, ezért is emelkedett a GDP-arányos költségvetési hiány 6,5 százalékra. A Hvg.hu emlékeztet, a kormány informálisan (a törvényt nem módosították, csak bemondták az új számot) 2023 végére két lépésben 5,9 százalékra emelte a célt, a Nagy által mondott 6,5 százalék azonban még ennél is magasabb. Ráadásul a 2022-es hiány 6,2 százalék volt, tehát még csak az sem igaz, hogy a hiány ugyan elszállt 2023-ban a tervezetthez képest, viszont csökkent a 2022-eshez képest. A portál szerint a felülvizsgált uniós költségvetési szabályok élesedésével Magyarország ellen borítékolhatóan túlzottdeficit-eljárás fog indulni, amely hiány- és adósságcsökkentést követel majd meg.