Eurostat: bér tekintetében csak nőtt Magyarország lemaradása 2010 óta

Eurostat: bér tekintetében csak nőtt Magyarország lemaradása 2010 óta

Fotó: Unsplash/Christian Dubovan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legfrissebb statisztikák alapján nem sokat ér a bérrobbanás és a bérfelzárkóztatás, még 2010-ben is jobban állt a rangsorban Magyarország, mint most – derül ki az Mfor.hu elemzéséből, amely szerint az állam „forintgyengítő politikáját” nem képesek ellensúlyozni a gyermeket nevelőknek járó adókedvezmények sem.

A gazdasági portál elemzése idézi az Eurostat nettó bérekről szóló, minden év tavaszán frissített statisztikáját, amely az összes ország esetében euróban, hazai fizetőeszközben és vásárlóerő-paritáson számolva is közli az adatokat különböző családmodellekre vonatkozóan. Ebből az adatsorból az egyedülálló, átlagot kereső mellett a két átlagot kereső és két gyermeket nevelők adatait vizsgálták.

Magyarországon euróban számolva sikerült átlépni egy lélektani határt: az átlagfizetés 2021-ben éves szinten 10 ezer euró fölé ment, 10 016 eurót közölt az uniós statisztikai hivatal. Ez a harmadik legalacsonyabb nettó kereset az EU-ban, Romániában (8001 euró) és Bulgáriában (6952 euró). A rangsor másik végén Svájc és Izland áll. Előbbi országban 71 793 euró, utóbbiban pedig 48 439 euró volt az átlagos fizetés tavaly.

Az előző évhez képest a 10 016 euró egy 4,9 százalékos emelkedés eredménye. Ez az adat jócskán elmarad a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölttől ami – forintban számolva tavaly 8,9 százalékos nettó bérnövekedésről szólt. A két mérték közötti eltérésre az Mfor elemzése szerint a magyarázat a forint árfolyamában, pontosabban annak évek óta tartó gyengülő trendjében keresendő. Mivel egy euróért tavaly több forintot kellett adni, mint egy évvel korábban, ezért a forintban számolt plusz egy részét az árfolyam gyengülése eltüntette. Ennek köszönhetően euróban nézve már távolról sem nevezhető olyan kiemelkedőnek a magyar bérnövekedési ütem. Ez pedig magyarázatot ad arra is, miért nem tud előrébb lépni ebben a rangsorban Magyarország.

A helyzet a gyermeket nevelők és az általuk érvényesített kedvezmények után sem mutat gyökeresen más képet, mint a gyermek nélküliek átlagos nettója. Az Eurostat adatai szerint egy átlagbért kereső, két gyermeket nevelő családmodell esetében a nettó bér 2021-ben 22 263 euró volt, 4,2 százalékkal magasabb, mint 2020-ban. Ez az összeg arra elég, hogy a rangsorban a negyedik legalacsonyabb helyre sorolja Magyarországot - vagyis egy hellyel előrébb, mint az egyszerű átlag. Románia és Bulgária mellett még Horvátországot sikerül megelőzni, 2020-ban a horvátok helyett a lettek voltak mögöttünk.

Az Eurostat adatai alapján a gyermeket nevelők kategóriájában is lejjebb csúszott Magyarország a 2010-es helyzethez képest. 11 évvel ezelőtt ugyanis hazánk az ötödik legalacsonyabb nettóval szerepelt a rangsorban, megelőzve Romániát, Bulgáriát, Litvániát és Lettországot. Akárcsak a gyermek nélküli átlag esetében.