ÉVOSZ-elnök: több tízezer ember kerülhet utcára az építőiparban

ÉVOSZ-elnök: több tízezer ember kerülhet utcára az építőiparban

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az építőipar mostanra a válság szélére jutott és néhány hónapon belül bele is fog zuhanni. 2024 nagyon nehéz év lesz, több tízezer ember veszítheti el állását az ágazatban, míg a mérnökök és szakmunkások kivándorolhatnak, akiket nagyon nehéz lesz később visszacsábítani – értékelte lapunknak a Központi Statisztikai Hivatal friss számait Koji László, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

A KSH friss adatai alapján májusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményeké 10 százalékkal csökkent. A megkötött új szerződések volumene 36,9, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 48,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,9 százalékkal visszaesett a 2022. májusi bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 30,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az ágazati érdekképviselet vezetője kifejtette, a leginkább aggodalomra okot adó jelenség az újonnan kötött szerződések terén tapasztalható robusztus visszaesés, ami arra enged következtetni, hogy a 2024-es év nagyon nehéz lesz, a beruházási volumenben legalább 5-8 százalékos visszaesés várható. Ezen csak az változtatna, ha záros határidőn belül komolyabb fordulat állna be, ám erre nincs sok esély, hiszen – mutatott rá – nem valószínű, hogy hónapokon belül megérkeznek az Európai Unió által visszatartott források és nincs kilátásban az sem, hogy a kormány feloldja a 2500 milliárd forintnyi állami beruházás blokkolását. Mindezek mellett pedig igen kedvezőtlenek a piaci finanszírozás feltételei is, hiszen rendkívül magasak a banki hitelek kamatai, amelyek mind a vállalati, mind a magánberuházásokat visszavetik.

Koji László szavai szerint az építőiparban már megkezdődtek a leépítések: tavaly még 385 ezer fő dolgozott az ágazatban, napjainkban azonban már csak 370 ezren. A szerződésállomány mérséklődése alapján legalább 25-30 ezer fős további csökkenés prognosztizálható. Ám ez még a pozitívabb forgatókönyv, hiszen benne van a levegőben még nagyobb ágazati mélyrepülés is, ami akár 40-50 ezer munkahelybe kerülhet. – A mérnököket és jól képzett szakmunkásokat mindenki igyekszik megtartani, de mivel ők jellemzően mobilisak, ezért már most megkezdődött az elvándorlás Nyugat-Európába. Ez azért nagy probléma, mert a magasan képzett munkaerőt igen nehéz lesz visszacsábítani – fogalmazott.

Azon kérdésünkre, hogy a Magyarországon egyre-másra megjelenő, saját munkásaikkal dolgozó török és kínai építőipari cégek miként befolyásolják az ágazati helyzetet, Koji László kifejtette: sajnálatos módon nem jó irányba, vélelmezhető ugyanis, hogy ezen cégek nem tartják be – illetve a hatóságok nem tartatják be velük – azokat a munkabiztonsági és egyéb előírásokat, amelyeket egy hazai vállalatnak kötelessége követni. A szakmai szervezet vezetője elmondta, minderről szó esett a Lázár János építési és közlekedési miniszterrel folytatott minapi egyeztetésen, aki értette és átlátta a problémát. Ugyanakkor – tette hozzá – a hatósági ügyek zöme a Miniszterelnökség alá tartozik, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és a tárca azonban hosszú ideje nem reagál a szakmai aggályokra. Koji László szólt arról is, kezdeményezték, az iparfejlesztések jelentős támogatása esetén – ilyenről hetente tesz bejelentést Szijjártó Péter külügyminiszter – az állam kösse ki, hogy a kivitelezési munkákra hazai építőipari cégeket is foglalkoztatni kell. Kérésük azonban mindeddig nem talált meghallgatásra.

Az ÉVOSZ elnöke szerint az ágazat felett sokasodó felhők ugyanakkor kedvezhetnek azoknak a magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak, akik elegendő tőkével rendelkeznek, hiszen a kivitelezőknél – legalábbis a fővárost és az agglomerációt leszámítva – már érzékelhető, 8-10 százalékos az árcsökkenés, míg az építőanyagok ára 5-35 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben. – Akinek van rá lehetősége, célszerű most megvalósítani a régóta tervezett felújítást vagy építkezést, közép- és hosszútávon ugyanis ismét emelkedhetnek az árak.