GKI: a magyar életszínvonalnál már csak a bolgár rosszabb az EU-ban

GKI: a magyar életszínvonalnál már csak a bolgár rosszabb az EU-ban

Élelmiszerekkel teli sorok egy szupermarketben (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alapvető élelmiszerek hizlalták legjobban az inflációt Magyarországon. A vajért több mint kétszer annyit, a kenyérért pedig majdnem kétszer annyit kértek tavaly év végén, mint év elején. Már 12. hónapja, hogy nálunk drágul legjobban az élelem az Unióban – hangzott el az RTL Híradóban a GKI kutatása és az Eurostat adatai alapján. 

Az Eurostat kimutatása szerint az uniós átlag 90 százalékát közelítették a magyarországi élelmiszerárak tavaly. A csatorna nemrégiben azt is bemutatta, hogy a román határ közelében a magyar állampolgárok már átjárnak vásárolni. Miközben Ausztriában 107, Szlovákiában nagyjából 102 százalékra rúgott az árszínvonal, addig Lengyelországban a 74, Romániában pedig a 72 százalékát sem érte el a tagállamok átlagának.

Ugyanakkor a GKI szerint a magyar fizetésekből kevesebbre telik, mint máshol. Úgy számolnak, hogy már csak Bulgáriában rosszabb az életszínvonal az Unióban, mint nálunk. – Míg Románia messze mögöttünk volt 2010-ben, 2022-ben már a kereseti színvonalban előzte a magyarokat, idén pedig már eléggé látványosan. És ugyanez igaz a lengyelekre is. Magyarország itt a sereghajtó – mondja Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Egy átlagos magyar tavaly az uniós átlag 72 százalékát költötte fogyasztásra, 16 százalékponttal kevesebbet, mint egy átlagos román – az Eurostat eltérő árszínvonal figyelembevételével készült kimutatása szerint.