Havonta 150 ezret már a postákon is fel lehet majd venni

Havonta 150 ezret már a postákon is fel lehet majd venni

A Magyar Posta címere Budapesten (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen bővülhet a lakossági készpénzfelvétel elérhetősége, havi 150 ezret már a postákon is fel lehet majd venni – erről tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-t. A hivatal emlékeztetett, 2014 februárjától havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig lehet ingyenesen készpénzt felvenni a bankautomatákból. Az NGM most módosító indítványt nyújtott be, hogy a jövőben a postákon is lehetséges legyen az ingyenes készpénzfelvétel. A szolgáltatásra az intézmények által üzemeltetett POS-terminálokon keresztül lesz lehetőség.

A kormány tavaly júliustól már elérhetővé tette a vásárlással egybekötött készpénzfelvételt is, erre legfeljebb negyvenezer forintos értékben van lehetőség. Az NGM közlése szerint azért volt a lépésre szükség, mert egyes településeken nincs elérhető bankautomata.

A készpénzhasználatról az elmúlt időszakban vita alakult ki, különösen a Mi Hazánk állt bele a készpénz védelmébe. A kormányt eközben mások azért kritizálják, mert szerintük a készpénz a korrupció melegágya, és a bankkártya-használatot kellene preferálni. A Mi Hazánk által is hangoztatott elképzelés szerint viszont az emberek kiszolgáltatottabbá válnak, ha a készpénz háttérbe szorul. A vitába kormánypárti politikusok is beleálltak, Szijjártó Péter például cipővásárlásnál válaszolta azt, amikor fizetett: „készpénz, mindig.” Erre reagált Magyar Péter, amikor ugyanannál a Balázs Kicksnél járva azt mondta: „kártya, mindig.”