8-10 ezer filippínó dolgozik Magyarországon

8-10 ezer filippínó dolgozik Magyarországon

Kerékpáros ételfutár a Keleti pályaudvar utascsarnokában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg nagyjából 8-10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon, főként a gyártó és az elektronikai szektorban – erről beszélt a HR Portálnak Rowena Paragas a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének alelnöke. Megfogalmazása szerint „hype lett Magyarország körül” a Fülöp-szigeteken az utóbbi egy évben, a nagy országok sem kapnak akkora figyelmet, mint mi.

Mostanában egyébként nagy nemzetközi verseny megy a filippínó munkavállalókért. A fő vetélytársak Ázsiában Tajvan, Dél-Korea, a közel-keleti arab országok, Európában pedig Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria és legújabban a magyar példát követve a közép-kelet-európai régió: Románia, Horvátország, Szlovénia, Lengyelország, Szlovákia. Magyarország előnye a távol-keleti és arab országokkal szemben az európai elhelyezkedés, a katolikus vallás, az erősebb munkajogi védelem.

Rowena Paragas megjegyezte, hogy Magyarországon 95 százalék a Fülöp-szigeteki vendégmunkások beválási aránya, ami rendkívül jónak mondható. – Aki tíz fővel kipróbálja, utána 100-at rendel – fogalmazott, kitérve arra is, hogy ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akkor jövőre a többszörösére nőhet a számuk.