HVG: tartozásainak alig ötödét egyenlítené ki a Bónusz Brigád, azt is hosszú évek alatt

HVG: tartozásainak alig ötödét egyenlítené ki a Bónusz Brigád, azt is hosszú évek alatt

A Bónusz Brigád átvevő pontja Budapesten, a Duna Plázában 2020. július 2-án (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csődvédelmet kérő kuponos cég, a Bónusz Brigád a tartozások 19 százalékát egyenlítené ki a partnereinek, ezt is hosszú évek alatt. Pénteken válik biztossá, hogy az érintettek ebbe belemennek-e, de információink szerint erre kevés az esély – írja a Hvg.hu. Magyarország piacvezető közösségi vásárlási oldala áprilisban kért csődvédelmet, mert a koronavírus okozta helyzetben fizetési nehézségekkel küzdöttek, és így szerették volna stabilizálni a helyzetüket. Ez azonban egyelőre nem sikerült.

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint a Bónusz Brigád nem kezelte külön a partnerei pénzét és a saját jutalékát, egy kalapba tették a két összeget, és a partnerek pénzét is úgy költötték, mintha a sajátjuk volna. A cég ezt azzal indokolta, hogy ők a kezdettől fogva az amerikai Groupon modelljét követik, és egészen idáig a teljes bevételből gazdálkodtak, „mert így váltak lehetségessé a partnereink számára az együttműködés vonzó előnyei”.

A Bónusz Brigád szerint a két összeg együttes kezelése ellen a könyvelőcégük sem emelt kifogást, nem kérték, nem utasították őket arra, hogy két külön számlán, egymástól elkülönítve kezeljék a Bónusz Brigád jutalékát és a partneri részesedést. „Egészen a legutóbbi időkig ez nem okozott komoly problémát, ahogy a mai napig nem okoz a cseh, szlovák, román vagy lengyel kuponos oldalaknál, amelyek a hozzánk hasonlóan a Groupon modellt követve ugyanígy jártak, járnak el” – teszik hozzá.

A Hvg.hu által megszerzett iratokból kiderült az is, a cég szerint 2016-ban kezdődtek a problémák, amikor a két alapító kiszállt a menedzsmentből, az új vezetők pedig lejtmenetre állították a Bónusz Brigádot. „Sajnos egy idő után kiderült, hogy ezek a szakemberek, akik nagyvállalati környezetből érkeztek a Brigádhoz, nem tulajdonosi szemlélettel dolgoztak a gyorsan növekvő kis cégünkben. Visszanézve egyértelműen látszik, hogy túl sokáig nem akartuk észrevenni a baljós jeleket: költséges növekedés, fókuszálatlan marketingstratégia, a vásárlói bázis jelentős csökkenése, ügyfélelégedettség bezuhanása” – írták a vezetők.

S bár az alapítók 2017-ben visszatértek, állításuk szerin ezzel új lendületet adva a cégnek, a koronavírus-járvány azonban keresztül húzta a számításaikat. – „Visszatekintve méltán mondható, hogy túlságosan bíztunk a jövőben, adottnak vettük, hogy a felívelés töretlenül folytatódik” – áll a dokumentumban.

A bejelentett hitelezői igényt nem összesítették számszerűleg, a Hvg.hu számításai szerint összességében 407 millió forintról van szó. Ennyi pénzért jelentkeztek tehát azok, akiknek tartozik a Bónusz Brigád. A dokumentumokban szerepel egy másik összeg is, amit „Bónusz-kötelezettségként” emlegetnek. Ezen a címen (tartozásként) 1 milliárd forint szerepel. Hogy a két összeg közötti különbséget mi adja, az nem derül ki, ebben a kötelezettségben mindenesetre valószínűleg benne vannak azok a tartozások is, amelyek az elégedetlen vásárlók felé állnak fenn – írja a lap.

– A cég pénzeszköze 197 millió forint, de hogy ebből mennyi a saját pénz, ami nem valaki mást – például a partnereket, bónusz vásárlókat, vagy az adománygyűjtő szervezeteket – illet, azt nem lehet tudni – nyilatkozta a lapnak Szarka Norbert csődjogász, aki a Bónusz Brigád-üggyel is foglalkozik. – Tehát az 1 milliárdos vagyoni fedezet mögött lényegében számottevő olyan likvid vagyon, ami a hitelezői igények kielégítését szolgálná, nem nagyon van.

A cég tervéből látszik, hogy 2022-ben már közel 100 millió forintos adózott eredménnyel számolnak, 2023-ban 150 millió forinttal, majd 180 millió forinttal. – Ha ez igaz, és nagyjából 400-500 millió forintos eredményük lesz összességében, akkor mivel indokolható, hogy nem tudnak a hitelezőknek egy 50 százalékos megtérülést ajánlani, 5 év alatt? – tette fel a kérdést a szakember. – Ha ez reorganizációs terv megvalósul, akkor viszont a 10+9 százalék méltánytalan ajánlat a több éves üzleti partnerekkel szemben.

A lap értesülései szerint az első egyezségi tárgyalás most pénteken lesz, ha a javaslatot a többség leszavazza, egy újabb tárgyalás várható, valamikor szeptember elejéig.