IMF: Az ukrajnai helyzet gazdasági következményei nagyon súlyosak

IMF: Az ukrajnai helyzet gazdasági következményei nagyon súlyosak

Rakétatámadás során megrongálódott lakóház Kijevben 2022. február 25-én (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrajnai helyzet gazdasági következményei nagyon súlyosak – állítja gyorsjelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet szerint példátlan szankciókat jelentettek be Oroszországgal szemben.

„Bár a helyzet továbbra is rendkívül változékony, és a kilátások rendkívüli bizonytalanságnak vannak kitéve, a gazdasági következmények már most nagyon súlyosak. Az energia- és nyersanyagárak – beleértve a búzát és más gabonákat is – megugrottak, növelve az ellátási lánc megszakadásaiból és a koronavírus világjárványból eredő inflációs nyomást” – írja az IMF.

A kiadott dokumentum szerint „azok az országok, amelyek nagyon szoros gazdasági kapcsolatban állnak Ukrajnával és Oroszországgal, különösen ki vannak téve az ellátási zavarok veszélyének, és őket érinti leginkább a növekvő menekültáradat”.

– Az Orosz Föderáció Központi Bankja ellen bejelentett szankciók súlyosan korlátozzák a nemzetközi tartalékokhoz való hozzáférését valuta- és pénzügyi rendszere támogatására. Az orosz bankrendszert sújtó nemzetközi szankciók és számos bank kizárása a SWIFT-ből jelentősen megzavarta Oroszország képességét export kifizetéseket fogadni, importot fizetni, és határokon átnyúló pénzügyi tranzakciókat folytatni – jegyezte meg az IMF.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!