Kiderült, ki kerülhet Parragh Bianka helyére a jegybank Monetáris Tanácsában

Kiderült, ki kerülhet Parragh Bianka helyére a jegybank Monetáris Tanácsában

Parragh Bianka rektori főtanácsadó, Az ösztönző állam - sikeres gazdasági újraindítás 2022 címû konferencia elnöke beszédet mond Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián 2022. március 29-én. (MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Búza Éva és Kovács Zoltán léphet az MNB Monetáris Tanácsának tagjai közé azt követően, hogy két jelenlegi tag mandátuma is hamarosan lejár – írta meg a Bloomberg értesülése alapján a Portfolio.hu.

Parragh Bianka – aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László felesége – hatéves mandátuma most csütörtökön jár le, Kocziczky Györgyé pedig április 6-án. A jelek szerint egyikük megbízatását sem hosszabbítják meg egy újabb periódusra.

Elvileg hétfőn ülésezik a parlament, vagyis az elvi lehetőség megvan, hogy kedd előtt megszavazzák legalább az egyik új tagot Parragh Bianka helyére. Érdemes megemlíteni, hogy Parragh László az utóbbi időben rendszeresen bírálta a jegybankot és annak vezetését, legutóbb az MKIK márciusi gazdasági évnyitóján. Eközben a Monetáris Tanács – melynek csütörtökig még tagja a felesége – az elmúlt hét évben mindig egyhangú döntéseket hozott.

Az Mfor.hu érdeklődésére pénzpiaci körökben megerősítették Búza Éva – jelenleg a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója – jelölését. Azt nem tudni, ki lesz helyette a Garantiqa Hitelgarancia vezetője. A portál szerint Búza egyértelműen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez közelállónak számít. Nagy Márton még 2020 május végén távozott váratlanul az MNB alelnöki pozíciójából, s Matolcsy György jegybankelnökhöz fűződő viszonya azóta sem tekinthető felhőtlennek.

A Bloomberg információi szerint Kocziczky György helyére az a Kovács Zoltán kerülhet, aki 2014-2016 között volt a Magyar Posta elnökségének tagja.