Kilencedik hónapja csökkentek a reálbérek

Kilencedik hónapja csökkentek a reálbérek

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bruttó mediánkereset 449 100 forint volt májusban, 17,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 310 600 forintot ért el, 16,8 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakit – derül ki a KSH kedden közölt adataiból. A medián kereset az az összeg, amennyinél ugyanannyian kerestek többet, mint kevesebbet.

A reálkereset 3,0 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 21,5 százalékos növekedésével számolva. A reálbérek csökkenése ezzel már kilenc hónapja tart, vagyis ennyi ideje magasabb az infláció, mint a keresetek emelkedése.

A KSH a hagyományos módon számolt átlagkereseteket is közölte természetesen, de azok nem sokat mondanak a valós helyzetről: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 567 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 391 500 forint volt. A vállalkozásoknál 18,5, a költségvetési szerveknél 13,2, míg a nonprofit szektorban 12,6 százalékkal nőttek az átlagbérek egy év alatt.

Címkék: keresetek, KSH