Varga Mihály: Védelmi költségvetés készült

Varga Mihály: Védelmi költségvetés készült

Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2023. május 25-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olyan költségvetésre van szükség, ami garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát – erről beszélt a csütörtöki kormányinfón Varga Mihály. Mint kifejtette, a büdzsével megvédik a magyar családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és fenntartják az Európában egyedülálló rezsivédelmi rendszert. – A költségvetés tehát egy védelmi költségvetés, arra épít, hogy az elért eredményeket meg tudjuk őrizni – mondta, kiemelve, hogy több forrás jut a védelmi kiadásokra, megerősödik a honvédelmi alap, megmaradnak a családi adókedvezmények is, megőrzik a nyugdíjak értéket és garantálják a 13. havi nyugdíj folyósítását.

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy háborús időket élünk, ingatag a világgazdasági környezet, az elhibázott brüsszeli szankciós politika Magyarországot is érinti, erre figyelemmel kellett lenniük. Azzal is számolnak, hogy a háború elhúzódik.

Az ország fizikai biztonságának megőrzését mindennél fontosabbnak nevezte, ezt a célt szolgálja a honvédelmi alap megerősítése. A következő évben úgy számolnak, hogy 1300 milliárd forint felett lesz az alap tervezett kiadása, meghaladják így a hazai GDP bruttó két százalékát. A biztonság megerősítésére egyébként – mint mondta – nemcsak a háború, hanem a migráció miatt is szükség van. Az energiaárakra is kitért a miniszter – az elhibázott brüsszeli szankciókat okolva –, de jelezte, hogy a rezsivédelmi alap is megmarad jövőre, fedezete többek között az extraprofitadóból származik. Ezeknek a plusz terheknek a kivezetését egyébként jövőre meg kezdik. 

Varga Mihály elmondása szerint jövőre akár 4 százalékos is lehet a gazdasági növekedés, még a negatív hatások ellenére is. Azt is tervezik, hogy 3 százalék alatt lesz az államháztartás hiánya, az államadósság pedig 66,7 százalékra fog csökkeni. A költségvetés 255 milliárdos központi tartalékkal is rendelkezik. A családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege meghaladja majd a 3300 milliárdot.

Az a célunk, hogy Magyarország 2024-ben is védelmet tudjon biztosítani a legfontosabb társadalmi csoportok számára – foglalta össze Varga Mihály.

Címkék: Varga Mihály