Közel háromezermilliárd forint hiányzott a központi költségvetésből július végén

Közel háromezermilliárd forint hiányzott a központi költségvetésből július végén

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Július végéig az államháztartás központi alrendszere 2940,3 milliárd forintos hiánnyal zárt – írta a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium a közleményében kedden. Mint kifejtették, ezen belül a központi költségvetés 2983,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 118,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 75,7 milliárd forintos hiányt mutattak. Júliusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 44,3 milliárd forint hiánnyal zárt.

Az év első hét hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 1078,6 milliárd forintot fordítottunk a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára. Összehasonlításként érdemes kiemelni, hogy a tavalyi év első hét hónapjában ez az összeg 7,5 milliárd forint volt. – Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 380,5 milliárd forintot fordítottunk július végéig. Ez 87,1 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első hét hónapjában folyósított forrásokat – írta a tárca.

Emellett a lakástámogatásokra fordított kiadások összege július végéig 346,0 milliárd forint volt, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 28,7 milliárd forinttal teljesült magasabban. Ugyanakkor számottevően magasabban teljesültek idén a babaváró támogatásra szánt összegek is, mintegy 36,0 milliárd forinttal. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3428,1 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1309,3 milliárd forintot fordítottak július végéig.ú

Mint megírtuk, a KSH kedden közölte az inflációs adatokat, eszerint 18 százalék alá ment a drágulás mértéke júliusban az egy évvel korábbi adatokhoz képest.