KSH: 510 ezer forint volt a bruttó átlagkereset októberben

KSH: 510 ezer forint volt a bruttó átlagkereset októberben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

510 ezer forint volt a bruttó, míg 339 ezer a nettó átlagkereset tavaly októberben – az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte szerdán délelőtt. Ezek az összegek csaknem 20 százalékkal magasabbak az előző év azonos időszakához képest, miközben az infláció ennél is nagyobb.

A KSH tájékoztatása szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 510 500 forint volt tavaly októberben. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva ugyanez a szám 519 800 forint. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 339 500, míg a kedvezményeket is figyelembe véve 352 000 forintot ért el. 

A bruttó keresetek úgynevezett mediánértéke – vagyis közepe – 414 000 forintot ért el, ez 18,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nettó kereseteknél ugyanez az érték 287 900 forint volt, ami 19,7 százalékkal múlta felül az előző év októberit.

A közlés szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 18,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kedvezmények (valamint az adó- és járulékmentességek) figyelembevételével számított nettó kereset pedig 19,1 százalékkal növekedett 2021 októberéhez viszonyítva. Azt írták, hogy az összegek növekedéséhez főként a 2022-ben végrehajtott minimálbér- és garantáltbérminimum- emelés, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá.

A KSH azt is megjegyzi, hogy a reálkereset 2,2 százalékkal csökkent az infláció miatt, hiszen a fogyasztói árak 21,1 százalékkal magasabbak a tavalyihoz képest.