Matolcsy György: beléptünk a bizonytalanság korába

Matolcsy György: beléptünk a bizonytalanság korába

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 33. születésnapja és részvényeinek tőzsdei bevezetése alkalmából tartott rendezvényen a Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában 2023. június 21-én. (MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fenntarthatóság köré kell szervezni a jövőképet, és ez az új gondolkodás hasonlóan forradalmi, mint a reneszánsz és reformáció szellemi forradalmai voltak. A fenntarthatósági fordulat alapvető motorja az új közgazdaságtan, amely az egyensúlyi növekedés és az életelv alapjaira épül – többek között erről beszélt a Bc4ls.com-nak az MNB elnöke, a hírt a Portfolió vette észre.

Matolcsy kiemelte az új közgazdaságtan fontosságát, és rámutatott, hogy a korábbi klasszikus, liberális, és szociális piacgazdasági elméletek már nem érvényesek a jelenlegi kihívásokra. Az új közgazdaságtan az egyensúlyi növekedés és az életelv alapján egyesíti a tudás különböző területeit és az emberi közösségek összekapcsolódását. Mint leszögezte, egyértelműen beléptünk a bizonytalanság korába, minden korábbinál nagyobb hatású változások időszakát éljük, ezért másképp kell viszonyulnunk egymáshoz és a minket körülvevő világhoz.

– Századunk kihívásait és megatrendjeit már nem lehet a 20. század gondolkodásával és eszközeivel kezelnünk – vélekedett a jegybankelnök. „Az ipar és a szolgáltatás közötti határok szintén eltűnnek, uralkodóvá válik a körforgásos gazdaság. Mivel az új közgazdaságtani gondolkodást új összefüggések és lefutások jellemzik, ezért minden pillanatban készen kell állni a változásra és önkorrekcióra” – fogalmazott.