Mészárosék elárulták: 854 millió forint ment taóra, 839 millió forint az adóra

Mészárosék elárulták: 854 millió forint ment taóra, 839 millió forint az adóra

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egész szokatlan sorral bővült néhány Mészáros Lőrinc és családjához szorosan kötődő társaság éves beszámolójának kiegészítő melléklete, amelyben eddig még nem ismert információt fedtek fel – írja az Mfor.hu.

A lap először a Mészáros Lőrinc gyerekei tulajdonában álló Fejér-B.Á.L Zrt. kiegészítő mellékletében vette észre az eddig nem látott sort: Látvány-csapatsportok támogatása 88,9 millió forint. A cégnek egyébként 38,1 millió forint tényleges adófizetési kötelezettsége keletkezett a 2019-es év tevékenysége után. Másik cégük, a Fejér Tervező Kft. 8 millió forintot írt be sport taóra, az államkasszába pedig 7,9 millió forintot utaltak.

Ezt követően vette sorba az Mfor a Mészároshoz köthető cégeket, kettőnél találta meg ugyanezt az adatot.

Az R-Kord Kft. kiegészítő melléklete szerint 261 millió forintot utalnak el TAO-támogatásként. Ennek pedig nagyjából fele az, amit az államkasszába utalnak társasági adóként, 132 milliárd forint.

A Mészáros és Mészáros Kft.-nél 459,9 millió forint az, amit végül nem a költségvetésbe utalnak, hanem sportszervezet számlájára. Emellett 661 millió forint adót fizet a cég.

A négy társaság – melyek között kisebbek is vannak – összesen 854 millió forintot pumpált a taotámogatások rendszerébe, ezzel párhuzamosan a költségvetésbe ennél kevesebbet, 839 millió forintot fizettek be a sokmilliárdos árbevételük után. A lap szerint a fenti négy társaság példáján keresztül jól látszik, hogy az állami közbeszerzéseken és nagy beruházásokon felhízlalt NER-cégek gyakran jobban dotálnak sportcélokat a közpénz jellegét elvesztett adóforintjaikkal, mint amennyit az államkasszába csorgatnak vissza.

Eddig nem voltak még ennyire sem közlékenyek Mészárosék a taótámogatásaikról, de a kiperelt adatokból tudható, hogy eddig a A Felcsúti Utánpótlás-Neveléséért Alapítvány kasszájába mentek ezek a pénzek, várhatóan most is így történt – húzza alá az Mfor.

Címkék: Mészáros Lőrinc, tao