Mi alapján érdemes új monitort vásárolnunk? (x)

Mi alapján érdemes új monitort vásárolnunk? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy új monitor vásárlása során sokszor zavarhat meg minket a bőséges kínálat, mivel számos kiváló gyártó és termék áll a rendelkezésünkre. De ha tudjuk, hogy melyek azok a fő paraméterek, amelyeket érdemes figyelni, akkor nem is lesz annyira nehéz dolgunk!

Miért lehet szükségünk új monitorra?

Előfordulhat, hogy egy új vagy használt számítógép került a birtokunkba, melyhez vásárolnunk kell külön egy monitort is a PC Arénától. Ez nem ritka, ugyanis csak bizonyos esetekben tudunk komplett konfigurációt egyben megvásárolni. Ráadásul még akkor is lehet, hogy le szeretnénk cserélni a monitort, mert nem felel meg az elvárásoknak.

Lehet, hogy míg korábban csak szövegszerkesztésre, internetezésre használtuk a számítógépünket, most már másra is szeretnénk. Ha újonnan képszerkesztésre vagy videóvágásra is fogjuk használni, akkor nem mindegy, milyen eszközön tesszük ezt. Sem a számítógép paraméterei, sem a monitoré nem jók akkor, ha eddig szövegszerkesztésre voltunk berendezkedve. De ha pusztán arról van szó, hogy jobb képminőségben akarjuk a filmeket és sorozatokat nézni, az is ide tartozik.

És természetesen az is lehetséges, hogy mindössze annyiról van szó, hogy újat akarunk vásárolni, mert elromlott a régi.

Milyen fő paraméterekre érdemes figyelni a választásnál?

Figyelhetjük a márkát, ha van már olyan, amit ismerünk, használtuk a készüléküket, és nagyon meg voltunk vele elégedve. De ennél talán vannak fontosabb paraméterek is, bár kétségkívül aki egyszer tudott jó minőségűt gyártani, az máskor is fog tudni!

Fontos szempont a képátló. A túl kicsi és a túl nagy monitor is problémás lehet. A túl kicsi esetén nem biztos, hogy mindent megfelelően fogunk látni, egyszerűen a mérete miatt. A túl nagy pedig lehet, hogy el sem fog férni ott, ahova szánjuk. Épp ezért nem árt előre lemérni, hogy mekkora a maximális méret, ami még kényelmesen elfér.

A képarányon is érdemes elgondolkozni. A 16:9 és a 21:9 közül főleg akkor érdemesebb az utóbbit választani, ha több dokumentumot vagy oldalt is szeretnénk egyszerre használni, például munka miatt. Valamint a szélesvásznú mozizás élménye miatt is.

Minél nagyobb fényerőre akkor van szükségünk, ha olyan helyen használjuk a számítógépünket, ahol rendszerint nagy fényerő van. Ilyenkor egy magasabb fényerővel rendelkező monitort sokkal jobban fogunk látni, mint egy gyengébbet.

A válaszidő kifejezetten fontos akkor, ha számítógépes játékokkal játszunk. Ekkor egyetlen miliszekundumnak is hatalmas jelentősége lehet!

Nagyon fontos még a csatlakozók szerinti választás. Ha nekünk mindenképp szükségünk van HDMI csatlakozásra, akkor érdemes olyat választani, amin nemcsak DisplayPort található, hanem ez is.

A saját igényeink szerint válasszunk!

A legfontosabb, hogy a monitor mindenben igényünknek megfeleljen. Ez vonatkozik természetesen az árára is. De ahogy írtuk is, a rendelkezésre álló helyre éppúgy, mint arra, hogy milyen csatlakozásra van szükségünk, vagy hogy milyen világos helyen fogjuk használni.

Ha szem előtt tartjuk a saját igényeinket, nem lőhetünk mellé!