Parragh Lászlónak további javaslatai is vannak, és szerinte tudnak még takarékoskodni az önkormányzatok

Parragh Lászlónak további javaslatai is vannak, és szerinte tudnak még takarékoskodni az önkormányzatok

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

További javaslatai is vannak a vasárnap nyilvánosságra kerülteken felül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésére – tudta meg az Mfor.hu Parragh Lászlótól, a kamara elnökétől.

Ismert, Parragh vasárnap tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A kormányfő arra kérte az elnököt és a kamarát, hogy tegyenek javaslatot a kormány számára és alakítsanak ki a következő hetekben, hónapokban szorosabb együttműködést, amelynek köszönhetően a kis- és középvállalkozásokat segítő intézkedéseket tudnak hozni.

Parragh László a tanácskozásról részleteket is elárult még aznap az RTL Híradónak. Mint mondta, az lenne a cél, hogy ha lehet, akkor hagyják ott a vállalkozásoknál a pénzt, így a kis- és középvállalkozói szektorban adócsökkentést tartanának indokoltnak. Elképzeléseik között szerepel, hogy a társasági nyereségadót le lehetne vinni 5 százalékra, illetve az iparűzési adót fel lehetne függeszteni akár egy évre.

Az Mfornak most megerősítette az iparűzési adóval kapcsolatos javaslatukat. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy ez érzékenyen érinti az önkormányzatokat, de más lehetőséget jelenleg nem lát arra, hogy a vállalkozások számára fenntartható legyen a működés a járvány előttünk álló, talán legnehezebb időszakában.

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzatok már így is sok terhet cipelnek, úgy reagált, hogy kemény kritikákra számít, de Budapest esetében éppenséggel úgy látja, hogy lenne helye a takarékossági intézkedéseknek. „Nem értem például, hogy miért van szükség öt főpolgármester-helyettesre?” – kérdezett vissza.

Arra az újabb kérdésre, hogy az önkormányzatok azt mondják, elmentek már a falig, úgy reagált, hogy a vállalkozásoknak a túlélés érdekében nagyon nagy szükségük van minden forintra, és az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket a járvány miatt a közös tehervállalásból.

Azt is mondta, hogy 2021-től lehet bevezetni az adókönnyítéseket, mert 2020-ra már javarészt megtörténtek az erre az évre esedékes adófizetések.

Egyéb javaslatukról is beszélt a lapnak. Mint mondta, a járványhelyzet nagyon abba az irányba tart, hogy muszáj lesz bezárni a vendéglátóhelyeket, szálláshelyeket. Ebben az esetben viszont nem lehet magukra hagyni a működtetőket – nem beszélve arról, hogy a magyar gazdaság egyik húzóágazatáról van szó – ezért azt javasolják, hogy az állam vállalja át a vendéglátóhelyek, szálláshelyek bérköltségeinek 80 százalékát. Hasonló elven pedig a szálláshely-foglalások visszatérítésénél is állami részvételt javasolnak. Így is nagy kérdés, hogy mennyien tudnak majd talpon maradni a következő időszakban.

Azt is elmondta, a találkozón a miniszterelnök mellett Rogán Antal, a kormányzati kommunikációért felelős miniszterelnöki kabinetfőnök, valamint a kormányfő tanácsadója, Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is részt vett. Hozzátette: Orbán Viktor nem volt elutasító a javaslataikkal kapcsolatban.