A Spar vezetője szerint Orbán korábban azt kérte, engedje rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba

A Spar vezetője szerint Orbán korábban azt kérte, engedje rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba

A SPAR élelmiszer-üzletlánc áruháza a budapesti Sugár Üzletközpont földszintjén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átalakította működését és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét az osztrák tulajdonú Spar üzletlánc, amely azt állítja: így védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszerkereskedelmi céget – írta meg az Economx.

„Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk” – válaszolta a Die Pressének Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy mit szólt a magyar kormány ahhoz, hogy a cég panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt. „Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – mondta a lapnak a Telex szemléje szerint. Arról is beszélt, hogy nem akarják elhagyni Magyarországot. „Sokat fektettünk be ott, és több ezer munkahelyet teremtettünk. Teljesen érthetetlen nekünk, hogy egy olyan céggel, amely valójában az ország érdekében működik, így bánjanak” – fogalmazott.

Az Economx a Lebensmittel Zeitung osztrák szaklapból idézve azt írta, hogy a Spar vezetője szerint Orbán korábban azt kérte, engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Alapvetően a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cég tulajdonjogát, mondta az Economx szerint Reisch. Szerinte ez nem egyedi eset, külföldi szereplők egyre gyakrabban panaszkodnak a magyar hatóságok tömeges jogsértéseire és a megfélemlítési kísérletekre, a kereskedelmi vállalatokra nehezedő nyomás pedig nő. A cégcsoport nehezítésképp megvonta Magyarországtól a telek- és épületjogokat, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat, ezeket a több európai piacon is jelenlévő, svájci Aspiag Management AG leánycéget működteti, mondta Reisch, ahogy azt is, hogy eszközeiket és ingatlanjaikat is az Aspiagnak adták. A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. által működtetett szupermarket üzletágat az anyaországhoz, Ausztriához kapcsolták, így az Reisch szerint részesül a csoportos adózásból, és évente 10 millió eurót takarít meg.

A Telex kérdéseket küldött a Miniszterelnöki Kabinetirodának. Arra voltak kíváncsiak, hogy valóban elhangzott-e a magyar kormány részéről utalás állami tulajdonszerzésre a Sparban. Megkérdezték azt is, hogy attól függetlenül, hogy ilyen elhangzott-e, tervez-e a magyar állam tulajdonszerzést a magyarországi Sparban, illetve ha nem tervez magától ilyet, élne-e a lehetőséggel, ha erre alkalom nyílna. Arról is érdeklődtünk, mi a kormány álláspontja a Spar anyavállalatának az Európai Bizottsághoz intézett panaszáról. Mindezekre egyetlen mondatos választ kaptak: „A kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!”

*
Orbán Viktor miniszterelnök nagyon ritkán kér helyreigazítást az őt érintő megnyilatkozások miatt, most mégis megtette ezt ügyvédje útján. Az elmúlt hetekben nagy visszhangot kapott a hazai nyilvánosságban a kormányzat és a Spar áruházlánc közötti vita. A cikkben – ami miatt most a kormányfő helyreigazítást kért, s ami a kormánytól független nyilvánosságban széles körben megjelent – a Spar ausztriai leányvállalatát vezető Hans K. Reisch az osztrák sajtóban publikált nyilatkozatát ismertettük. A kért helyreigazítás szövege az alábbi: 

Portálunk 2024. március 17. napján közzétett, a Spar vezetője szerint Orbán korábban azt kérte, engedje rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba című cikkében valótlan tényt híreszteltünk akkor, amikor Hans K. Reisch azon állítását közöltük, miszerint Orbán Viktor kérte Hans K. Reisch Urat arra, hogy engedje meg rokonának, hogy befektessenek a Spar magyar leányvállalatába. Ezzel szemben a valóság az, hogy Orbán Viktor nem kérte sem Hans K. Reisch-től, sem a Spar kereskedelmi multi bármely tulajdonosától, képviselőjétől és munkavállalójától azt, hogy engedje meg rokonának, hogy befektessenek a Spar magyar leányvállalatába.