Teljesülhet a kormány régi álma: a Telenorból lehet állami mobilszolgáltató

Teljesülhet a kormány régi álma: a Telenorból lehet állami mobilszolgáltató

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar állam rövid időn belül bevásárolja magát a Telenor Magyarországba – írja a HWSW információi alapján a Hvg.hu. Ezzel valósággá válna a kormány régóta dédelgetett álma, hogy állami mobilszolgáltató jöjjön létre.

A HWSW információi alapján napokon, de legkésőbb néhány héten belül hivatalosan is bejelenthetik, hogy magyar állam 25 százalékos tulajdonrészt szerez a Telenor Magyarországban. A telekommunikációs vállalatot a Telenor norvég anyacég tavaly adta el jelenlegi tulajdonosának, a cseh PPF befektetői csoportnak, amely az egynegyed tulajdonrészt nem közvetlenül az államnak, hanem az állami kézben lévő Antenna Hungáriának adná, illetve adta el.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról ír, a felek közti tárgyalások érdemben már lezárultak, így az üzletet még idén nyélbe üthetik. Mivel az új tulajdonos kisebbségi részesedést szerez, a korábbi aggályok dacára úgy tűnik, hogy a cég továbbra is piaci alapokon működik majd, az állam pedig szimplán pénzügyi befektetésként kezeli az ügyletet.

A korábban szárnya kapott pletykák szerint a Telenor magyarországi leányvállalatára Mészáros Lőrinc veti ki hálóját, ám már tavaly nyáron nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány más forgatókönyv szerint valósítaná meg tervét.

Az ügyészségnek és a titkosszolgálatoknak is szállított a T-Systems | Magyar Hang

A még idén kormányközeli tulajdonba kerülő informatikai vállalat keretszerződéseiről a Direkt36 portál közölt részleteket.

A HWSW szerint ugyanakkor az állami tulajdonszerzés felkavarhatja a hazai távközlési szektort, különös tekintettel arra, hogy küszöbön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019-es frekvenciaaukciója. Ezen az aukción a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország mellett nyilvántartásba vették a Telenor Magyarországot, amely egy az aukció környékére időzített, jelentős tőkeinjekcióval jóval szívósabb licitálóvá válhat.

Az

új tulajdonossal a név- és arculatváltás is elérhető

közelségbe került. Bár a norvég és a cseh cégek megállapodása

értelmében erre évekig nem kerülne sor, az állami szerepvállalás

azonban felgyorsíthatja ezt a folyamatot is.

Mint

ismert, a kormány régóta próbálkozik azzal, hogy állami

mobilszolgáltatót indítson, ám az eddigi kísérletek rendre

kudarcba fulladtak.