Tíz hónap alatt tízmillió utas Ferihegyen

Tíz hónap alatt tízmillió utas Ferihegyen

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér madártávlatból (Fotó: Facebook/Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Októberben is egymillió fölött volt az utasszám a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, de azért érződik, hogy rég vége a nyárnak. A Budapest Airport közleménye szerint az év tizedik hónapjában 1 169 679 érkező és induló utas fordult meg a budapesti légikikötőben, és ez a rekordév, vagyis a 2019-es tárgyhavi forgalom 79 százaléka. (A nyári hónapok picit jobban megközelítették a csúcsot, 80-82 százalékos értékkel). Idén a repülőtér összesen 10 230 431 utast regisztrált, 220 százalékkal többet, mint a tavalyi évben.

Tavaly a Budapest Airport azt jósolta, 2023-ra térhet vissza a rekordév forgalma, ám a kormány által bevezetett adó további terheket rótt a légitársaságokra, és ez az idei őszi és téli szezonba kapacitások törléséhez vezetett. Ennek, valamint az inflációnak és a lassuló gazdaságnak következtében a Budapest Airport felülvizsgálta korábbi előrejelzését és a 2023-ra vonatkozó becslést 2 millió utassal csökkentette. Ez a visszaesés nemcsak a Budapest Airportot, hanem a teljes turisztikai ágazatot érinti, több mint 100 milliárd forint potenciális bevételkiesést generálva az iparág számára.

A cargo árumennyiség a szeptemberi minimális visszaesés után októberben 11,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest: a Budapest Airport a múlt hónapban 17 011 tonna árut kezelt. A növekedés hátterében az év végi csúcsidőszak miatti forgalomélénkülés, illetve a repülőtér és a légi áruszállítási közösség közös munkája áll, amelynek köszönhetően a budapesti repülőtér erős eredményeket produkál annak ellenére is, hogy a légi áruszállításban globális lassulás figyelhető meg.