Türkmén sztyeppei lovak tenyészszemléjén járt Nagy István

Türkmén sztyeppei lovak tenyészszemléjén járt Nagy István

Türkmén sztyeppei lovak tenyészszemléjén járt Nagy István (Fotó: Nagy István / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődött a Türkmenisztánból származó akhal-teke fajtájú, sztyeppei lovak kétnapos tenyészszemléje és Európa Bajnoksága szombaton Bábolnán – számolt be róla az MTI.

Nagy István agrárminiszter az eseményt megnyitó köszöntőjében kiemelte, a legtöbb tenyésztett lófajta ősének tekinthető fajt a kihalás fenyegeti, az akhal teke Magyarországon 2020-ban bekerült a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták közé. Elmondta: a lovakhoz való ragaszkodás végigkíséri történelmüket, a lótenyésztés része nemzeti értékeinek. Ezért is támogatja a kormány a lovas- és lósportot, a lovas rendezvényeket, az utánpótlás nevelést, a költségvetési szervként működő ménesgazdaságok munkáját.

Kiemelte, hogy az állattenyésztés genetikai alapjainak megőrzése érdekében segítik a védett őshonos és veszélyeztetett állatfajták, illetve a rekonstrukció alatt álló fajták fennmaradását. Az erre szolgáló pályázati felhívás kapcsán a támogatói döntések megszülettek, és a kezdeményezés a következő években is folytatódik.

Címkék: Nagy István