A szódabikarbóna az új legális csodadopping

A szódabikarbóna az új legális csodadopping

Louis Meintjes dél-afrikai kerékpáros kissé gyanúsan méregeti a Bicarb System géljét a Maurten reklámfotóján (Fotó: Maurten)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A teljesítménynövelő szerek mindig is elválaszthatatlanok voltak az elit sporttól, és az olimpián is alig találni olyan sportolót, aki nem próbálna különféle anyagok segítségével javítani az eredményeit. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki doppingol, hiszen jogi értelemben csak az az anyag számít doppingnak, ami szerepel a tiltott szerek listáján. Ugyanakkor van rengeteg más legális vegyület is, ami esetleg javíthatja a teljesítményt (vagy legalábbis az adott sportoló így hiszi, ami afféle placebóként hat rá).

A manapság leginkább reflektorfénybe került legális dopping a szódabikarbóna, pontosabban annak modernizált változata, az úgynevezett „Bicarb System” nevű táplálékkiegészítő. E készítményt tápiókapudingra emlékeztető gélként kell elképzelnünk, amelyet fehér tasakokban árulnak. A Telegraph forrásai szerint a római atlétika Európa-bajnokság öltözőjének szemetese tele volt a szer fehér tasakjaival, hiszen ma már a közép- és hosszútávfutók legalább 80 százaléka fogyasztja a szert, és azok vannak hátrányban, akik (még) nem élnek vele. De a szer már általánosan elterjedt a kerékpárosok között, és számos futballklub teszteli a hatásait.

A készítmény hatóanyaga tehát a sima szódabikarbóna, ami nem hiányozhat egyetlen konyhaszekrényből sem, hiszen számos sütemény hozzávalója. Minthogy elterjedt hétköznapi élelmiszerről van szó, nem lehet betiltani, noha a tudományos sportorvosi kutatások szerint is javítja a teljesítményt. A Bicarb System a svéd Maurten sporttáplálkozási cég terméke, és egy régi problémára találtak megoldást benne: nem okoz (olyan súlyos) hasmenést, mint a klasszikus szódabikarbóna. 

A szódabikarbónát e kellemetlen tulajdonsága ellenére már több mint száz éve használják az igazán elhivatott sportolók a teljesítményük fokozására. A hatása mögött rejlő mechanizmus valószínűleg az izomlázzal kapcsolatos. Ha sok izommunkát végzünk viszonylag gyorsan, az izmok nem jutnak elég sok oxigénhez, hogy e munkát aerob folyamatok révén valósítsák meg. Ilyenkor lép működésbe az anaerob (oxigént nem igénylő) energiatermelés, ami tejsav felszabadulásával és az izmok elsavasodásával jár. Ez kellemetlen érzést kelt, és rontja az izomteljesítményt. A szódabikarbóna viszont lúgos kémhatású, ami semlegesíti a tejsav savas kémhatását, így csökkenti az izomláz tüneteit.

Minthogy a szódabikarbóna nincs betiltva, a Maurten nyíltan reklámozhatja a terméket, és számos sportolót sikerült leszerződtetniük a kampányhoz. A Bicarb System trendi lett, és már nem kell úgy szégyellni és titkolni az alkalmazását, mint más (legális vagy illegális) teljesítménynövelő szerekét. A cég szerint a gél állagú készítménnyel teljesen kiküszöbölték az emésztési problémákat, és azzal dicsekednek, hogy a tavalyi budapesti atlétika világbajnokságon a hosszú távú versenyszámok résztvevői legalább kétharmada fogyasztotta az adagonként 15 dollárba kerülő terméket. E gyakorlat nem sért semmilyen szabályt, de azt, hogy ez morálisan doppingnak vagy csalásnak számít-e, azt mindenkinek magának kell eldöntenie.