Esküt tett az Iszlám Államnak a bécsi merényletet tervező fiatal

Esküt tett az Iszlám Államnak a bécsi merényletet tervező fiatal

Rendőrségi jármű áll a bécsi Ernst Happel-stadion bejáratánál 2024. augusztus 8-án, miután terrorfenyegetés miatt előző este lemondták a három tervezett Taylor Swift-koncertet a rendezvény szervezői. (Fotó: MTI/EPA/Max Slovencik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabadlábra helyeztek egy fiatalt a három tizenéves közül, akiket azért vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint merényletet akartak elkövetni a bécsi Taylor Swift-koncertek alatt. Péntek reggelre biztossá vált, hogy csak a 15 éves fiatal két társát, egy 17 és egy 19 éves fiatalt gyanúsítanak, harmadik társukat az eljárásban tanúként kezelik az osztrák napilap, a Kurier péntek reggeli cikke szerint.

Augusztus 8-a és 10-e között lett volna Taylor Swift európai turnéjának következő három koncertje Bécsben, ám a szervezésért felelős Barracuda Music terrorveszély miatt lefújta a The Eras Tour osztrák fellépéseit – számolt be korábban a Reuters. Az osztrák hatóságok szerdán közölték, hogy két férfit őrizetbe vettek annak gyanújával, hogy merényletet tervezhettek egy Bécshez közeli rendezvényen. Korábbi információk szerint Swift koncertje alatt a stadionon kívül tartózkodó közel 20 ezer embert vették volna célba. Az információk alapján a Ternitzben elfogott 19 éves férfi valószínűleg bombát is készített, a támadás előkészületei pedig állítólag előrehaladott állapotban voltak. A 19 éves férfi a hírek szerint azt tervezte, hogy a stadion előtt lévő szurkolókba autóval hajt majd bele, de felmerült az is, hogy késsel rohan a tömegbe. 

A két gyanúsított, egy 17 és egy 19 éves fiatal, közeli barátok voltak, mindketten az alsó-ausztriai Ternitzben éltek. A 19 éves Beran A. júniusban tett hűségesküt az Iszlám Államnak, a nyomozók szerint jelenleg ő az ügy fő gyanúsítottja. A második gyanúsított, egy török-horvát gyökerekkel rendelkező 17 éves már korábban a rendőrség látókörébe került bécsi bandaháborúk kapcsán. Ő azért is különösen gyanús a nyomozók számára, mert a Taylor Swift koncert díszleteinek építésén dolgozott, és emiatt bejárása volt az Ernst Happel stadionba, ahol a koncert lett volna. Az ügyvédje szerint nincs köze a támadáshoz. A harmadik letartóztatott fiatal 15 éves, török migrációs háttérrel rendelkezik, és a rendőrségtől érkező információ szerint a gyanúsítottak haverja volt, őt a kihallgatások után szabadlábra helyezték, és a továbbiakban tanúként kezelik. A Kurier cikke szerint a fiú tanúvallomása alátámasztotta Beran A. gyanúsítását.

 

Címkék: Taylor Swift