Elnökválasztás Venezuelában: az EU továbbra sem ismeri el az eredményt

Elnökválasztás Venezuelában: az EU továbbra sem ismeri el az eredményt

Nicolás Maduro venezuelai elnök az alkotmánnyal a kezében nyilatkozik a sajtó képviselőinek a caracasi államfői rezidencián, a Miraflores-palotában 2024. július 31-én, három nappal az elnökválasztás után (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ronald Pena R)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Venezuela Nemzeti Választási Tanácsa által közzétett eredmények szerint a július 28-i szavazás győztesének Nicolás Madurót, a hivatalban lévő elnököt nyilvánították. Az ellenzék és számos ország szerint azonban az eredmény nem tükrözi a tényleges szavazás kimenetelét.

Az EU Külügyi Szolgálatának vasárnap este közzétett közleményéből derül ki, hogy az Európai Unió nem fogadja el a venezuelai választások kihirdetett eredményét, mivel a caracasi kormány nem adta ki a szavazóhelyiségek szavazási jegyzőkönyveit. A hivatalos szavazási jegyzőkönyvek teljes körű közzétételének késleltetése csak további kétségeket vet fel a hivatalosan bejelentett eredmények hitelességét illetően – írták.

Az ellenzék által közzétett és több független szervezet által felülvizsgált választási jegyzőkönyv-másolatok azt mutatják, hogy Edmundo González Urrutia, az ellenzéki elnökjelölt, jelentős többséggel nyerte meg a választást.

Maduro kihirdetett győzelmét a venezuelai ellenzék is elutasította, miután az exit pollok döntő fölényt jósoltak a kihívó Edmundo Gonzáleznek. Venezuela fővárosában, Caracasban tüntetők ezrei vonultak az utcákra, követelve a választási eredmény megsemmisítését. A hatóságok több száz demonstrálót tartóztattak le, és Gonzálezt valamint María Corina Machado ellenzéki vezetőt börtönnel fenyegették meg. Az Európai Unió kéri a választási jegyzőkönyvek további független ellenőrzését, lehetőleg egy nemzetközileg elismert szervezet által. Felszólítja továbbá a venezuelai hatóságokat, hogy vessenek véget az ellenzék és a civil társadalom tagjaival szembeni önkényes letartóztatásoknak, az elnyomásnak és az erőszakos retorikának, és engedjék szabadon az összes politikai foglyot.

Múlt héten a Politico arról írt, hogy Magyarország megvétózta a venezuelai választási eredményeket bíráló közös EU-s nyilatkozatot, ezért végül Josep Borrell, az EU külügyi vezetője az EU helyett a saját nevében adott ki nyilatkozatot. „A már kihirdetett választási eredményeket nem lehet elismerni” - mondta Borrell, aki szerint előbb Nicolas Maduronak bizonyítékot és átláthatóságot kell biztosítania a választási eredménnyel kapcsolatban ahhoz, hogy elismerjék a győzelmét. Paczolay Máté külügyi szóvivő akkor azt írta: „Álhír, hogy Magyarország megvétózta volna a nyilatkozatot. Megvártuk a Venezuelából beérkező jelentéseket, majd azok tanulmányozása után csatlakoztunk az Európai Unió közös állásfoglalásához.” Ami ezek szerint a hét végére meg is született.