Egy győzelem, amiben csak a barátok hisznek

Egy győzelem, amiben csak a barátok hisznek

Az előző napi venezuelai elnökválasztás hivatalos eredménye miatt tiltakoznak Caracasban 2024. július 29-én (Fotó: MTI/AP/Cristian Hernández)

Meglepő eredményt hozott a vasárnapi elnökválasztás Venezuelában annak fényében, hogy korábban közvélemény-kutatók közt konszenzus alakult arról, miszerint a megmérettetésből az ellenzék jelöltje, Edmundo González kerül ki győztesen. A venezuelai elektori tanács végül mégis Nicolás Maduro regnáló elnököt nevezte meg a választások győztesének, méghozzá 51 százalékos támogatottsággal. Csakhogy Maduro győzelmében már csak a legközelebbi szövetségesei, Moszkva és Peking hisznek, ám annyira azért mégsem barátiak, hogy megmentsék a súlyos válságban fuldokló országot.

Persze a rezsim az elmúlt hónapokban mindent megtett azért, hogy az elnök ismét újrázni tudjon. Miután az ellenzék tavaly októberi előválasztását María Corina Machado nyerte, a legfelsőbb bíróság megtiltotta, hogy a politikus az elkövetkező tizenöt évben elindulhasson bármiféle posztért. A nagy népszerűségnek örvendő Machado ekkor megnevezett maga helyett egy újabb jelöltet, a Nemzeti Választási Tanács azonban egyszerűen nem vette nyilvántartásba a politikust. Így esett a választás végül Gonzálezre, aki viszonylag kezdőként lépett az arénába. Az egykori diplomata és politikai elemző népszerűsége viszont pillanatok alatt robbanásszerűen megnőtt: még a legvisszafogottabb kutatás is azt mutatta, hogy González megszerzi a szavazatok 58 százalékát (olyan cég is volt, ami 68 százalékot jósolt az ellenzéki jelöltnek).

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 8-ig kapható 2024/31. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!