Nagy Márton: arra kell fókuszálni, hogy a gazdasági irányítás egy kézbe kerüljön

Nagy Márton: arra kell fókuszálni, hogy a gazdasági irányítás egy kézbe kerüljön

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tart a 61. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén Egerben 2023. szeptember 22-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.

Én megpróbáltam együttműködni a jegybankkal, de kiderült, hogy az MNB vezetése úgy viselkedik, hogy ez nem lehetséges. Már el is vesztettem a bizalmamat abban, hogy ez visszaépülhet, már régen leszámoltam ezzel – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank és a kormány, illetve Matolcsy György jegybankelnök és az ő viszonyáról, és hozzátette, az intézmények közötti összhang nagyon fontos, mert mindkét félnék kiváló szakemberek dolgoznak, csak szerinte a stílussal van probléma. Nagy Márton szerint Matolcsy György súlyos tévedésben van, mert az előző évtized sikertörténete nem fog megismétlődni, mert egészen mások a körülménynek, ezért nem alkalmas a régi recept, teljesen más gazdaságpolitika kell hozzá.

„Semleges gazdaságpolitika kell, amelyben függetlenítjük magunkat, a döntéseket ideológia nélkül hozzuk meg. Nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra, a pillérek megerősítésére. Rossz volt a helyzetértékelés és megoldási javaslat is” – közölte a tárcavezető, és arra is kitért, hogy szerinte Magyarországon az inflációt a jegybank engedte el, és utána elsősorban a kormányzati beavatkozásoknak, az energiaválság megoldásának volt köszönhető a mérséklődése, és nem a monetáris lépéseknek. „Az igazságot kellene kitenni az asztalra” – jelentette ki.

Matolcsy György kritizálta a nagy autóipari beruházásokat is, de a miniszter szerint ebben is tévedésben van az MNB elnöke, mert ezek a cégek munkahelyeket teremtettek, beruházást, technológiát hoztak, és ez még tovább tud épülni. „Azért mert megakadás van a zöld átállásban, ettől még jó dolgot választottunk. Ez egy visszafordíthatatlan folyamat” – mondta.

Orbán Viktor kormányfő a hétvégén arról beszélt, hogy kell egy, a gazdasági és a költségvetési eszközöket egyszerre kézben tartó gazdasági csúcsminiszter, akinek a személye összefügg azzal, hogy a március 1-jén megüresedik a jegybankelnöki szék. A felvetésre, hogy ezt a posztot ő töltheti-e be, Nagy Márton azt mondta, „ezt a miniszterelnöktől kell megkérdezni, ő a felelős, de még messze vagyunk ettől”. Szerinte arra kell fókuszálni, hogy a gazdasági irányítás egy kézbe kerüljön, mert akkor gyorsan tud reagálni, és úgy véli, fontos lesz, hogy a jegybank és kormány között normális legyen a viszony, márpedig „nagyon jó munkamegosztás, partnerségi kapcsolatom van Varga Mihállyal”.