Futóhomok

Futóhomok

Orbán Viktor a Tusványoson 2024. július 27-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Magyar nagy stratégiáról beszélt Orbán Viktor az idei Tusványoson. A téma hordereje miatt – nem irónia! – több héttel az esemény után is továbbgondolásra érdemesek az elhangzottak. Végül is nem baj, ha az ország első számú vezetőjének van elképzelése a jövőről; ha évtizedekre előre látja a helyünket a geopolitikai sakktáblán. Akik hidegrázást kapnak a miniszterelnöki gondolatfutamoktól, észlelik a mondandót szétfeszítő belső ellentmondásokat, azok közül is sokan hiányolják a hasonló víziót az ellenzék szereplőitől (róluk majd a cikk végén).

A világmegfejtés ezúttal egy beavatási szertartással párosult. Orbán Viktor megosztotta híveivel, hogy készül a „világrendszerváltás” kihívásaihoz igazodó stratégia különféle műhelyekben, majd bepillantást engedett a félkész műbe. Ami kihüvelyezhető volt: betagozódás helyett ragaszkodás az önálló nemzeti úthoz; blokkosodás helyett „konnektivitás”, barátok és partnerek gyűjtése; gazdasági szuverenitás a „nemzeti bajnokok” vezetésével és pénzügyi az adósság csökkentésével; a falusi életforma vonzóvá tétele; népesedési fordulat. Vagyis lényegében kormányzása stratégiai gyengeségeire építené nagy tervét a miniszterelnök. A blokkosodást olyan erők mozgatják, amelyeket Magyarország nem tud befolyásolni; a káros hatásokat lehet és kell is tompítani, de a nyugati szövetségi rendszer elhagyása nem lehet nemzeti cél. Ezen a rendszeren belül viszont éppen nem barátokat, hanem ellenségeket gyűjt aktívan a kormány, most a lengyeleket és a baltiakat hangolja ellenünk. Jó hír, hogy a nemzeti út a nem az Egyesült Államok mintájára átalakuló Európai Unióban gond nélkül járható.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!