Pogátsa Zoltán: Hogyan nyithatja ki Magyar Péter az ördöglakatot?

Pogátsa Zoltán: Hogyan nyithatja ki Magyar Péter az ördöglakatot?

Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

– Azt látom, hogy a magyar, ha elégedetlen valamivel, akkor jobboldali politikai mozgalmat hoz létre. Ha politizál, akkor tipikusan jobboldali keretek között teszi ezt. Mozgalom szervezésére erősebb integratív erővel bírnak a kulturális hívószavak, mint az olyan gazdasági fogalmak, mint az újraelosztás vagy az esélyteremtés – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Pogátsa Zoltán. A közgazdász, szociológus ezt azzal magyarázta, hogy senki sem hisz már ugyanis abban, hogy lehetne jó iskolát, jó kórházat, jó szociálpolitikát működtetni, teremteni ebben az országban, mert a rendszerváltás óta soha nem tapasztalta meg ezt. És ez szerinte óriási bűne a szocialistáknak, hiszen amikor kormányon voltak, csak a nevükben voltak baloldaliak, valójában nem baloldaliként kormányoztak.

Pogátsa Zoltán beszélt arról is, hogy mindig a politikusokat kritizáljuk csak, a hétköznapi szavazókat senki nem vonja felelősségre. Pedig itt kezdődik a baj. Készítettek egy szakszervezeti kutatást arról, hogyan harcolja ki valaki például a béremelést: azzal, ha belép egy szakszervezetbe, és a többiekkel együtt érvényesíti az érdekeit, vagy, mondjuk, túlórák vállalásával, egyéni szinten éri el, amit akar. Sajnos a magyarok tömegesen választják az utóbbi utat, még ha az egészségük látja ennek kárát. Véleménye szerint a magyar választó úgy képzeli el a politikát, hogy vezéreket követ, legyen az Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc vagy Magyar Péter, akikhez egyedileg, izoláltan kapcsolódik, nem közösségeken keresztül. A legtöbb hazai pártnak szinte nincsenek tagjai, helyi szervezetei. Még a Tisza Pártnak sincsen „teste”, egyelőre egyszemélyes mozgalmat látunk, ahol Nagy Ervin színész képviseli a párttagságot. Persze – tette hozzá – idejük sem volt az építkezésre, majd a jövő megmutatja, mi lesz belőlük.

 

• Mi magyarázza a Tisza Párt gyors felemelkedését?
• Miért nem tartja igazi baloldalinak a DK elnökét?
• Kit lehetne igazán hibáztatni az utóbbi 14 év problémáiért?
• Magyarországon miért nincs megfelelő képviseletük a baloldali érzelmű embereknek? 
• Kierőszakolhatja-e a politikai váltást a magyar gazdaság sanyarú állapota?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!