Újra recesszióba süllyed a gazdaság?

Újra recesszióba süllyed a gazdaság?

A mezőgazdaság rossz éve is hozzájárul a bezuhanáshoz. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is szenved a hazai ipar az ipari termelési statisztikák szerint. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója a 444.-hu-nak az adatokkal kapcsolatban azt mondta: ez a vártnál sokkal gyengébb ipari termelés adat, és a gyenge külső konjunkturális helyzet együttesen növeli annak esélyét, hogy ismét recesszióba süllyed a magyar gazdaság. Hozzátette: az idei második negyedévben már látszottak erre utaló jelek, hiszen a GDP 0,2 százalékkal visszaesett az első negyedévhez képest, de éves alapon is már csak 1,3 százalékkal nőtt a gazdaság az első negyedév 1,7 százaléka után. Azóta a július 6,4 százalékos, az augusztus 4,1 százalékos visszaesést hozott éves alapon.

„A továbbra is várt alatt alakuló lakossági fogyasztás, illetve a várhatóan újabb rossz évet produkáló mezőgazdaság mellett a gyengélkedő ipari termelés” együtt növeli a recesszió visszatérésének a kockázatát a szakértő szerint.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tárcája az adatokra úgy reagált, hogy az exportvezérelt magyar gazdaságot a „hidegháborús blokkosodás” sújtja. A magyar válasz erre a gazdasági semlegesség – szögezte le a tárca, amely szerintük lehetővé teszi a sokkal dinamikusabb és gyorsabb gazdasági bővülést, azt, hogy a magyar gazdaság 2025-ben 3 százalék fölötti növekedést érjen el.

A közlemény szerint ahhoz, hogy ezt az esélyt Magyarország ki tudja használni, a kormány három kulcsterületre összpontosít: a megfizethető lakhatásra, a gazdasági növekedésen alapuló gyors béremelkedés biztosítására és a méretugrás elősegítésére a kis- és közepes vállalkozásoknál. Ezekhez kapcsolódóan a gazdasági növekedést akciótervek is segíteni fogják, a konkrét lépések a kormány döntései után beépülnek a 2025-ös békeköltségvetésbe – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken kiadott közleményében, amely szerint a teljes ipari termelés teljesítményét továbbra is legfontosabb külpiacunk, a német gazdaság gyenge teljesítménye húzza vissza.