Varga Mihály: Keskeny mezsgyén egyensúlyozik a válságkezelés

Varga Mihály: Keskeny mezsgyén egyensúlyozik a válságkezelés

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Amennyiben Magyarország eltér a fősodortól, rendszerint támadják”, eleve elutasítva a magyar utat, esetenként más gazdaságfilozófiát valló hangok is hallatszanak – panaszkodik Varga Mihály pénzügyminiszter a Figyelőben megjelent elemzésében. Ugyanakkor a jegybankelnök által korábban megfogalmazott kritikákra érdemben nem igazán reagál. Pedig Matolcsy György legújabban már egyenesen Varga Mihály munkásságát és az általa vezetett Pénzügyminisztériumot támadja. 

A tárcavezető rámutat, az Európai Unió mind a mostani, mind a 2008-2009-es válság idején lassan reagált, ezért sokkal lassabban állt talpra, mint az Egyesült Államok. Érvelése szerint sem a jegybanki monetáris eszközök, sem a kormányok kezében lévő fiskális eszközök használata nem volt megfelelő az unióban, s ennek volt köszönhető a lassú helyreállás, illetve hogy nagyobb volt a visszaesés Európában, mint a tengerentúlon.

Varga szerint hazánk azon országok közé tartozik, amelyek úgy tudták mérsékelni a globális visszaesés hatását, hogy közben fegyelmezett maradt a költségvetési politika. A reformintézkedések közül kiemelte az adórendszer átalakítását és a foglalkoztatás növekedését. A versenyképességet pedig oly módon helyezte a középpontba a magyar kormány, hogy eközben egyaránt csökkent az eladósodottság és a költségvetési hiány.

Az unió és az USA koronavírus-válság idején tett intézkedéseinek összehasonlításakor Varga szembeállítja az Egyesült Államok 5500 milliárd dolláros kríziskezelését a Next Generation EU 750 milliárd eurós összegével, kicsinyelve az utóbbit. Mindebből azt a következtetést vonja le, hogy ennek elsődleges oka az unió bürokratikus működési modellje.

Végül a magyar válságkezelés kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniótól eltérő saját utat kellett választani, ahol nagyon keskeny mezsgyén kell egyensúlyozni a gazdaság újraindításához szükséges összeg meghatározásakor, hogy az még ne jelentsen túlzott eladósodást. A pénzügyminiszter arra is utal, hogy ha nem is 2022-ben, de 2023-tól a kormány vissza kíván térni a 3 százalékos hiánycélhoz.