Csökkent a boltok többségének forgalma, és jóval kevesebbet tankolunk

Csökkent a boltok többségének forgalma, és jóval kevesebbet tankolunk

Mol-benzinkút az M3-as autópályánál. (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Októberben a kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tudatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés. A kiskereskedelmi forgalom 0,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest is, az első tíz havi adat pedig 9 százalékkal volt alacsonyabb az előző év január-októberi számainál.

Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 7,2 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 3,4, a használtcikk-üzletekben 7,9, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 15 százalékkal kisebb lett. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem értékesítése 2,3 százalékkal csökkent.

Szintén közzétette szerdán a KSH az ipari termelés számait. Eszerint 2023 októberében az ipari termelés volumene 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ráadásul az ipari kibocsátás 2023 szeptemberéhez képest, azaz egy hónap alatt 0,6 százalékkal mérséklődött.