2007: vámcsalás titkosszolgálati háttérrel

2007: vámcsalás titkosszolgálati háttérrel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Az elmúlt harminc év egyik legérdekesebb, legkülönösebb története az Egymásért Egy-másért Alapítvány bűnügyi históriája. És nem csupán azért, mert főszereplői a közrend, illetve a nemzetbiztonságunk védelmére felesküdött egykori tisztek, hanem azért is, mert a sokéves történetet a mai napig belengi a kétely, sok fontos részlet maradt rejtve az államtitok ködébe burkolva.

2007 áprilisában őrizetbe vették Földesi-Szabó Lászlót és hat társát több mint egymilliárd forintos csalás és csempészet gyanújával. Az őrizetbe vettek az Egymásért Egy-másért Alapítvány, a Herba-cégcsoport és a Palotai Vámügynökség vezetői voltak.

„Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált" | Magyar Hang

A gyanú szerint a Herba-csoport megbízásából az alapítvány élelmiszert hozott be Thaiföldről és több más, unión kívüli országból, amit adományként tüntettek fel, így nem fizettek utána vámot. Az alapítvány azonban az élelmiszereket átadta a Herbának, amely üzletláncoknak továbbértékesítette azokat. A Herba-csoporthoz tartozó vállalkozások és az alapítvány ily módon 2004. május 1-jétől összesen 59 alkalommal hozott forgalomba távol-keleti országokból származó élelmiszereket.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang szeptember 13-án megjelent 2019/37. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/35. számban? Itt megnézheti!