Őrizetben a székelyudvarhelyi beomlott kollégiumnál földmunkákat végző cég ügyvezetője

Őrizetben a székelyudvarhelyi beomlott kollégiumnál földmunkákat végző cég ügyvezetője

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával 24 órára őrizetbe vették kedden este a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium beomlott diákotthonánál csatornázási munkálatokat végző cég ügyvezetőjét – közölte a Hargita megyei rendőr-főkapitányság.

László Szilveszter Sándor, a Láreno-Fa Kft egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője a nyomozók szerint személyesen utasította munkásait, hogy több mint 2 méteres mélységig leássanak az épület fala mentén, holott a tervező a jóváhagyott projektben 1,1 méter mélységű árkot irányzott elő. A cégvezető korábban a News.ro szerint úgy nyilatkozott, hogy nem járt a diákotthonban, nem volt tudomása arról, hogy az épületben tanulók vannak. Az árkot egy kotrógéppel ásták, amelynek a kezelője azt mondta: amikor észrevette, hogy lehullott egy darab vakolat az épületről, nem volt már idő senkit riasztani, az épület fala pillanatok alatt leomlott.

A Krónika című kolozsvári lap a Cégbíróság adatait ismertetve azt írta: a 2001-ben alapított, székelyszentkirályi Láreno-Fa Kft. építkezési és földmunkálatokra szakosodott, de asztalosmunkálatokat, festés-mázolást is végez, gépkocsikölcsönzéssel, szállítmányozással is foglalkozik. László Szilveszter Sándor cége 6,7 millió lejes (510 millió forint) üzleti forgalmat bonyolított le 2022-ben, és 427 083 lej nettó nyereségre tett szert. A honlapján közzétett referenciák alapján a 43 alkalmazottat foglalkoztató cég nevéhez fűződik a székelyudvarhelyi bútorgyár Merkur áruházzá való átalakítása, a marosvásárhelyi Toyota szalon felépítése, és szintén a Láreno-Fa végezte a Tamási Áron Gimnázium emlékművének renoválását.

A részben összeomlott kollégium – a szintén 1949-ban államosított két iskolaépülettel együtt – 2004-ben került vissza a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye tulajdonába, és azóta az épületegyüttest oktatási célokra Székelyudvarhely önkormányzata bérli. Kovács Gergely érsek még a tragédia estéjén a helyszínre utazott, kedden meglátogatta az udvarhelyi kórházban kezelt két diáklányt, illetve részt vett az illetékes hatóságokkal folytatott megbeszéléseken, részint a felelősségek kapcsán, részint a tanulóknak, családjaiknak, a pedagógusoknak és az érintetteknek nyújtandó támogatás érdekében.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának mintegy egyharmada összedőlt, amikor az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A törmelék négy diákot temetett maga alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült és – bár a helyszínen újraélesztették – továbbra is válságos állapotban van.

(MTI)