Román tiltakozás a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák miatt

Román tiltakozás a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák miatt

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, történész, régész előadást tart a segesvári vár ásatásáról a torockói Double Rise fesztiválon 2021. augusztus 13-án (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soós Zoltán polgármester a normalitás jelének nevezte az utcanévtáblák kicserélését.

Romániában azokon a településeken, ahol a kisebbség számarány a 20 százalékot meghaladja, az önkormányzati törvény írja elő a kétnyelvű táblák kihelyezését. Soós Zoltán, független polgármester a Magyar Távirati Irodának (MTI) adott nyilatkozatában elmondta, több éve érvényben van az a tanácshatározat, amely alapján nekifogtak Marosvásárhelyen az utcanévtáblák lecserélésének. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője, Dan Tanasa azonban panaszt tett a szerinte jogellenes akció miatt. Álláspontja szerint 2019-ben jogerős bírósági ítélet helyezte hatályon kívül az önkormányzati testület kétnyelvű táblákról szóló határozatát. – Mi nem fogunk ettől elállni, ha kell hozunk újabb tanácshatározatot, amely alapján folytatjuk a kétnyelvű táblák kihelyezését, hiszen ez a normalitás Marosvásárhelyen. Sok erdélyi településen vannak kétnyelvű utcanévtáblák. Gondolom, hogy nem lesz semmi jogi akadálya annak, hogy ezt itt is megvalósítsuk – nyilatkozta az MTI-nek a polgármester. 

Dan Tanasa szerint Soós Zoltán csupán polgármesteri működésének sikertelenségét kívánja leplezni azzal, hogy „visszatér az egyetlen témájához”, a közterületek kétnyelvű megjelöléséhez. Hangsúlyozta, reméli, hogy elszigetelt esetről van szó, és nem akarják megint az „örökös etnikai küzdelmekbe temetni a várost az érzékenységek felszításával”.

Marosvásárhelyen 2015-ben a Civil Elkötelezettség Mozgalom önkéntesei saját maguk kezdtek kihelyezni kétnyelvű utcanévtáblákat. Akkor a helyi rendőrség intézkedése nyomán magas bírsággal sújtották az önkénteseket, amit később a bíróság érvénytelenített.