Magyar Hang – Az Év Embere 2023

Magyar Hang – Az Év Embere 2023

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akkumulátorgyárak, a túlhatalom csápjainak további növekedése, páratlan páros siker a tudomány világában, gólörömök és egy elképesztő emberi kiállás. Társadalmi szinten megosztó, de mindenképpen fontos ügyek; most Önök dönthetnek arról, melyik főszereplője, főszereplői érdemel(nek) leginkább elismerést. A Magyar Hang szerkesztősége idén is meghirdeti az Év Embere díjat. Több jelölt közül szerkesztőségünk tagjai szavazták meg az öt finalistát, akikről viszont már Önök döntenek. Aki nyer, az elismerés mellett (szimbolikus) százezer forint sorsáról határozhat, amit – bár magunk is küzdünk nehézségekkel – szerkesztőségünk ajánl fel. A pénz a díjazott által megjelölt karitatív célt segíti majd. Szavazzon Ön is, döntsünk együtt arról, ki legyen a Magyar Hang – Az Év Embere 2023 díjának birtokosa! Voksát december 15-éig leadhatja itt a cikk alján, vagy ezen a linken. Győztest karácsonyi számunkban hirdetünk. Jelöltjeink (ábécérendben):

Stefano Bottoni
Magyar–olasz történész, egyetemi oktató. Fő kutatási területe Közép-Európa politika- és társadalomtörténete, történelme a legújabb korban, különös tekintettel a nemzetiségi kérdésre, azon belül is a romániai magyarságra. A magyart és az olaszt anyanyelveként beszéli, angol, román, német és francia nyelven is kutat, publikál. 2023-ban a Magyar Hang gondozásában jelent meg A hatalom megszállottja című munkája, a könyv elképesztő sikert ért el, tízezernél több példány fogyott belőle fél év alatt. A kötet sajátos portré Orbán Viktorról és történészi igényű leírás politikai rendszerének felépüléséről.

Karikó Katalin és Krausz Ferenc
Ha a tudomány megbecsültsége és az intézményrendszer állapota nem zuhanna folyamatosan, azt is gondolhatnánk, a magyar tudomány soha nem ért el még olyan sikert, mint idén: egyszerre két magyar tudóst is Nobel-díjjal jutalmazott a Svéd Királyi Akadémia. Karikó Katalin mRNS-technológiával kapcsolatos felfedezései tették lehetővé a milliók életét megmentő covid oltások kifejlesztését. Krausz Ferenc a kihirdetés pillanatáig szinte ismeretlen volt a közvélemény számára, kitüntetése teljes meglepetésként ért mindenkit. ơ az atomfizikát forradalmasító attoszekundumos lézer kifejlesztéséért kapta a fizikai Nobel-díjat. Közös a két kutatóban, hogy mindkettejük az után ért el a világraszóló sikert, hogy elhagyta az országot.

Karsai Dániel András
Negyvenhat éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Tavaly nyáron diagnosztizálták az ALS nevű halálos betegséggel, amely következményeként az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, így végül a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. Az ALS ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni. Karsai Dániel a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy az ilyen helyzetekben az érintetteknek „legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét”.

Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ)
Mit tesz egy anya, ha gyerekei, családja egészségét veszély fenyegeti? Ha békés vidéki otthonuk közelében Európa legnagyobb akkumulátorgyára épül? Megijed a gigacég erejétől, a politikusok befolyásától? Szó sincs róla! Mikepércsen legalábbis nem ilyen anyák élnek. A háromgyermekes Kozma Éva vezetésével összefogtak, szakértőkkel konzultálnak, demonstrációkat szerveznek. Már több népszavazást kezdeményeztek. Nem nyugszanak bele a Mikepércsre erőltetett döntésbe. Immár egy éve küzdenek gyerekeik élhető jövőjéért, a tisztább Magyarországért.

Szoboszlai Dominik
A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, a Premier League-ben szereplő Liverpool támadó középpályása. Oroszlánrésze van abban, hogy a nemzeti tizenegy csoportelsőként jutott ki a jövő évi németországi Európa-bajnokságra. 16 éves korában, 2016 nyarán igazolta le az osztrák élvonalbeli Red Bull Salzburg, a felnőttek csapatában két évvel később mutatkozott be. 2020 decemberében a német élvonalban szereplő RB Leipzig szerződtette. Idén júliusban jelentette be a Liverpool Szoboszlai átigazolását, a magyar játékost 70 millió euróért igazolta le, ezzel a saját rekordját megdöntve minden idők legdrágább magyar játékosa lett. A játékos az egykoron Steven Gerrard által is viselt nyolcas mezt kapta.

Címkék: év embere