Levél a XXII. századból

Levél a XXII. századból

Fotó: Unsplash/Tomasz Frankowski

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedves Lányi András! A nem túl távoli jövőből írok Neked. Mélységesen megértem a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmaidat. Egy kérdésben azonban nem tudok egyetérteni Veled. Az 5G-hálózatok elterjesztése ugyanis mindenre megoldás. Lehetővé teszi ugyanis a mesterséges intelligenciák elterjesztését, így azt is, hogy ezt a jövőből származó levelet megírjam Neked.

Képzeld, milyen jó lesz, amikor a vezető nélküli autók, a kútkezelő nélküli benzinkutak, a recepció nélküli szállodák, a vezető nélküli metró- és villamosvonalak, a pincér és szakács nélküli éttermek széles körben elterjednek. Ekkor már csak egy lépés választ el Titeket az emberi tényező általános kiküszöbölésétől. Az alapötlet a pilóta nélküli felderítő repülőgépek példájából származik. Mi lenne, ha nemcsak pilóta, de utas nélküli repülőgépek közlekednének, hiszen erre a hadiipar ad példát.

És ha a jéghegy túl közel van? | Magyar Hang

A vezető nélküli önvezető autót tovább lehetne fejleszteni, és az utast is ki lehetne küszöbölni. Az önvezető bicikli esetében ez nem is kérdés. Ezután már csak tovább kell fejleszteni az ötletet. A vendég nélküli szállodák, az ételeket elfogyasztó vendég nélküli éttermek, a munkatársak nélküli irodaházak csak elszigetelt lépések a csodálatos jövő felé.

A mesterséges intelligencia ugyanis feltalálta a lakó nélküli várost. Ez lehet az igazi smart city. Ebben a városban úgy épülhetnének toronyházak, hogy senki sem dolgozna bennük. Az építődaruk maguktól forognának. A metrómegállókban megállnának a vezető nélküli szerelvények, és nem szállna ki belőlük senki. Egyre több lakó nélküli város épülhetne, míg a lakó nélküli városok szövetsége elhatározná, hogy megtámadja és elpusztítja a lakókkal még rendelkező városokat. A háború kimenetele nem lehet kétséges.

Globális életpusztítás legyen az ára a mesterséges intelligencia fejlesztésének? | Magyar Hang

Ha győz a lakó nélküli városok szövetsége, lecsökken az emberiség létszáma. A nem túl távoli jövőben eltűnik a Földről az ember. Ha az ember eltűnik, a természet egyensúlya lassan helyreáll. A mesterséges intelligencia elkezdi felszámolni önmagát. Megmaradnak a földrészek, a tengerek, a növények, és elszaporodnak az állatok. Ezért nem értek egyet az 5G-hálózatok elterjedése kapcsán megfogalmazott aggodalmakkal.

Üdvözlettel: 2119, a mesterséges intelligencia utolsó tagja

A szerző Budapest egykori főpolgármester-helyettese és főépítésze

Az 5G ügyében közölt, Tanka Endre professzor jegyezte cikk megjelenését követően élénk vita alakult ki a közösségi médiában. És ha a jéghegy túl közel van? címmel augusztus 2-ai számunkban Lányi András reagált rá, augusztus 16-i számunkban pedig az NMHH is. Az 5G ügye a Jászai Gellért vezette 4iG előretörése miatt politikai felhangot is kapott, a téma már csak ezért is kiemelten szerepel a közbeszédben. Sok érv és ellenérv hangzik el, s bár ezek egy részét szokás tudománytalannak minősíteni, mi fontosnak tartjuk ezt a vitát, és érthetőnek tartjuk a társadalomban meglévő félelmeket, bizonytalanságot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/33. számában jelent meg, 2019. augusztus 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!