A főügyész halála

A főügyész halála

Nánási László (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nánási László, Bács-Kiskun megye főügyészének neve az elmúlt év végén került a lapok címlapjára, mégpedig amiatt, hogy őt és helyettesét Polt Péter 2019. november 15-én, azonnali hatállyal felmentette a beosztásából. A legfőbb ügyész azóta sem nem indokolta a döntését.

Ha egy komoly szakmai karriert maga mögött tudó főügyész – menesztése után nyolc hónappal – az élet helyett a halált választja, akarva-akaratlanul is ráirányítja a köz figyelmét arra az esetre, amellyel a sajtó összefüggésbe hozta az ügyészi pályájának végét az elmúlt év novemberében. Nem tudhatjuk, milyen ok(ok) miatt választotta a halált, ám azzal nyilvánvalóan számolt, hogy a sajtó ízekre fogja szedni az utolsó nagy ügyét.

Ez pedig az egyik legnagyobb hazai húsipari cég, a kiskunfélegyházi székhelyű Hungary Meat Kft. olasz tulajdonosának, Piero Pininek a büntetőügye volt, lapértesülések szerint ez sodorta el a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vezetőit. 

Nem lehet tudni, hogy a nyilvánosság előtt indokolás nélküli leváltása mellett indult-e bármilyen eljárás a megyei főügyész ellen, mint ahogy azt sem, hogy ő tett-e bármilyen lépést szakmai becsülete helyreállítása érdekében. Azt tudjuk csak, hogy öngyilkos lett egy komoly szaktudású volt főügyész. És azt, hogy nagyon sokan szeretnék tudni, hogy mi állhatott döntése hátterében.

Az az utolsó nagy ügy, amelyen hosszú ideig dolgoztak irányítása alatt munkatársai, mindenképpen figyelmet érdemel.

Piero Pinit tavaly március elején vették őrizetbe különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával. A helyi sajtóorgánum, a Hirösvény.hu tavaly márciusban azt írta, hogy Piniék ügyében évekkel korábban indított nyomozást a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága, a húsipari nagyvállalkozó tavaly márciusig szabadlábon védekezhetett, ám ekkor letartóztatták, mert társaival megpróbálták meghiúsítani a nyomozás eredményességét. A Hirösvény.hu értesülése szerint „ezt követően kezdődött meg az alkudozás a nyomozást felügyelő főügyészséggel a többszereplős, ötmilliárdos adócsalási ügyben”.

Pini tagadta bűnösségét, ennek ellenére letartóztatása ideje alatt az okozott kár jelentős részét – 2 milliárd 150 millió forintot – befizette a NAV számlájára, ezen felül kész volt további 1 milliárdot fizetni óvadék címén szabadlábra helyezése érdekében, ám erre nem került sor. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 2019 őszén nem indítványozta a letartóztatás meghosszabbítását, a bíróság megszüntette azt, ugyanakkor elrendelte Pini bűnügyi felügyeletét a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélyének kiküszöbölése végett.

Ezt követően menesztették Nánási László főügyészt és helyettesét.

Komoly fordulatot vetít előre a büntetőügyben az a július elején a 168 óra által „Össztűz az európai sertéskirályra – Ki akarja rátenni a kezét az ország legnagyobb kapacitású vágóhídjára Kiskunfélegyházán?” címmel közzétett írás, amelyben nem kevesebbet állítanak a lap forrásai, mint hogy a Piniék elleni büntetőeljárás vezérmotívuma a bérmunka-szervezőkkel kötött ügyletük.

A Hungary Meat Kft. is így foglalkoztatja a dolgozókat, „megegyezik a bérmunka-szervezőkkel, és a feldolgozott sertések után darabszámra fizet nekik, számla ellenében. Arról, hogy ez a pénz miként oszlik meg közöttük, illetve hogy ezen emberek után befizetik-e a járulékokat, valamint az adóterheket, semmit nem tudnak, de nem is rájuk tartozik”. A múlt évben „három munkaerő-kölcsönző cég többszörösen büntetett előéletű ügyvezetői ellen szüntették meg az eljárást az olasz vágóhídkirályra tett „feltáró” vallomásukért cserébe. Szembesítés egyik esetben sem történt, pedig az olasz tulajdonos határozottan állítja: egyiküket sem ismeri, és nem is beszélt velük soha”– írta a 168 óra. Kiemelve azt is, hogy Pini cége „nemzetgazdasági szempontból fontos, hiszen több mint 600 embernek ad közvetlenül munkát, és a beszállítókkal, termelőkkel, tenyésztőkkel együtt több mint ötezer ember megélhetését biztosítja”.

Fura egy ügy ez. Mert ha ilyen gyenge lábakon áll a gyanúsítás, vajon miért fizetett be önként és dalolva több mint kétmilliárdot az adóhatóságnak az olasz. Bár, ha belegondolunk abba, hogy 67 éves, és rengeteg pénze van, talán érthető.

Fura az ügy, a két vezető ügyész szerepét nézve is, hiszen ha különleges vádalkukkal is igyekezett megalapozni a bizonyítékokat Piniék ellen a vádhatóság, akkor nem valószínű, hogy a milliárdosnak akartak volna kedvezni azzal tavaly ősszel, hogy nem indítványozták az előzetes letartóztatás meghosszabbítását. Lehetséges, hogy úgy ítélték meg, hogy már nem állnak fenn annak a törvényes feltételei. Márpedig az ügyészségnek is kötelező a jogszabályok betartása, akkor is, amikor indítványokat tesznek valaki szabadságának a korlátozására.

Pini – a 168 óra írása alapján – egyébként nem hagyta el az országot, elektronikus lábbilinccsel a bokáján várja, hogy döntést hozzon ügyükben a hazai igazságszolgáltatás.