Bátorság, Elnök Úr!

Bátorság, Elnök Úr!

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma minden bizonnyal köztársasági elnökké választja az Országgyűlés kormánypárti többsége Sulyok Tamást, akit rövid mérlegelés után a miniszterelnök jelölt ki a magas posztra. Nem elsősorban a jelöltről, hanem a magyar közéletről árul el sok mindent, hogy még a politika iránt úgy-ahogy érdeklődők körében sem volt köztudomású, hogy Sulyok Tamás 2016 óta vezeti az egyik legfontosabb közjogi intézményünket, az Alkotmánybíróságot. 

Sulyok Tamás olyan államfő lesz, aki a rendszerváltás óta papíron a legtávolabb áll a pártpolitikától. Jogászi, ügyvédi pályája nem keresztezett pártközpontokat; az ezredfordulón a helyiek rossz emlékezetében élő fideszes Bartha László polgármestersége alatt a szegedi önkormányzatnak végzett jogi munkát is tekinthetjük szakmai megbízatásnak. Önmagában attól sem lesz pártkatona valaki, ha a Fidesz jelöltjeként kerül be az Alkotmánybíróságra, mint ő 2014-ben. Ám a testületben végzett tevékenysége alapján egyértelműen kijelenthető, hogy Sulyok Tamás kényes, vitatott kérdésekben rendre a kormány álláspontjára helyezkedett. Legyen szó a CEU kiszorításáról, alapítványi egyetemekről, népszavazási kezdeményezésekről, kéretlen kampánylevelekről. A leendő elnök előélete ismeretében tehát Orbán Viktort nem a nemzeti egység megjelenítésének a vágya vezérelte, hanem az, hogy egy olyan pártonkívüli fideszes üljön az államfői székbe, aki szolidan, kissé sótlanul, botrányok nélkül, megbízhatóan szolgálja hatalmi érdekeit. Akinek nyugdíj előtt/helyett váratlan ajándék e tisztség; akinek nem ambíciója határozott karaktert adni az elnöki intézménynek.

Itt ki is lehetne tenni a pontot, de a végén az idealista énem is teret követel. Akár tudja, akár nem, akár fontosnak érzi, akár nem, Sulyok Tamás szabad ember, aki kockázat nélkül megteheti, hogy a jogon és a saját lelkiismeretén kívül semmilyen külső befolyásra ne legyen tekintettel magas hivatala ellátása során. Mindegy, mit akar Orbán Viktor, mindegy, mit mond az ellenzék: az elnöksége ma még tiszta lap. Csak amit mostantól tesz (vagy nem tesz), határozza meg, mit gondol róla az utókor. Hogy gondol-e egyáltalán majd valamit.

Emberes, szép kihívás, kivételes esély, ha valaki másodszor, egy új tisztségben is Sólyom László utódja lehet. Bátorság, Elnök Úr!

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!