A miniszter most nem kapkod

A miniszter most nem kapkod

Vidnyánszky Attila maradt a Nemzeti Színház igazgatója (Fotó: Facebook/Csák János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Színház előadásán történt súlyos baleset után Vidnyánszky Attila, a színház vezérigazgatója azt tette, ami helyes: benyújtotta a lemondását. Egy színház igazgatója egy ilyen súlyos balesetért még akkor is vezetői felelősséget viselne, ha személyesen nem is tudott volna a veszélyt okozó helyzetről. Ám most nem úgy tűnik, hogy ez lenne a helyzet: a Magyar Hang forrásai szerint az előadáson nem voltak meg a megfelelő biztonsági feltételek, a Népszava pedig úgy tudja, hogy Vidnyánszky Attilát figyelmeztették a  kockázatra. Az igazgató rendezője is volt az előadásnak, tehát aligha hivatkozhat arra, hogy nem tudta, mi folyik a színfalak mögött. Hogy pontosan mi indította arra, hogy benyújtsa a lemondását, nem tudjuk. A  következmények nélküli ország nyilvánosságának ez a lépés mindenesetre azt üzente, hogy igenis történt hiba, és ilyen esetben a vezetői felelősségvállalás a legkevesebb. 

A csoda azonban nem hogy három napig, de három órán át sem tartott, miután a felelős miniszter, Csák János nem fogadta el Vidnyánszky Attila lemondását. Arra hivatkozott, hogy megvárják a belső vizsgálat eredményét. Az ő döntésének a pontos mozgatórugóit sem ismerjük. De ő is üzent ezzel valamit a következmények nélküli ország nyilvánosságának. A történet érdekes fénytörést kap, ha arra gondolunk, hogy egy héttel korábban Csák János azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Nemzeti Múzeum főigazgatóját, amiért a végrehajthatatlan jogszabályt végrehajthatatlan jogszabálynak nevezte. Érdekes módon akkor nem vezetett senki vizsgálatot, hogy kiderítse, hogy L. Simon Lászlón kívül, aki annak idején szintén megszavazta, ugyan ki még a személyes felelőse a gyermekvédelmi törvénynek nevezett, párját ritkító esztelenségnek. 

Mit üzent ezzel a döntéssel Csák János? Azt, hogy a különvélemény veszélyes a hatalomra, tehát a hatalmi logika a vezető azonnali menesztését követelte. Egy súlyos, emberéleteket veszélybe sodró üzemi baleset esetében azonban már nem kell ennyire kapkodni. A történteknek a jövőben vagy lesz következménye, vagy nem. Ezek után nincs miért biztosra venni, hogy ezt a következményt nem a hatalmi logika diktálja majd.