Ha mi gyűlöljük őket, az rendben van

Ha mi gyűlöljük őket, az rendben van

Dezse Balázs a Paláverben (Forrás: képernyőfotó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azért ez egy komoly állapot lehet, Gábor. Dezse Balázs, a Hír FM-en futó betelefonálós műsor vezetője mondja ezt hallgatójának arra, hogy Gábor elmeséli neki, ő egész nap azzal van elfoglalva, hogy megpróbálja kitalálni, hogy a vele szembejövők vajon balosak, vagy jobbosak. A kormánypárti szimpatizáns színvallása előtt még számtalan fontos tételmondatot fogalmaz meg. Gábor eleve azzal indít, hogy nem érti a jobboldalt, mert nem érzi bennük azt a mindent elsöprő, elementáris gyűlöletet, ami benne megvan a baloldal iránt. Sergio Ramos, Stig Töfting, Vinnie Jones, vagy Marco Materazzi is megirigyelné ezt a gyors és brutális belépőt.

Csakhogy míg az említett focisták gáncsolásaiért és buktatásaiért többnyire piros lapos kiállítás járt, addig Gábort nem állította le senki, úgyhogy ugyanúgy folytatta, ahogy elkezdte.  „Biztosan kijelenthetem, hogy mi legalább ugyanúgy gyűlöljük őket, sőt még jobban. És ha ők a mi halálunkat kívánják, mi még inkább kívánjuk az ő halálukat.” Vagy: „a baloldal az emberiség legnagyobb szégyene, a Föld szennye, az ország szemétládája, a homo sapiens salakanyaga, az élővilág legnagyobb tévedése.” De a csúcs alighanem ez: „Mi jók vagyunk, és mégis ők gyűlölnek minket. Ők, a rosszak, a gonoszak, gyűlölnek minket, a jót, ugye? Ezt nem lehet megérteni. Mert ugye ha mi gyűlöljük őket, az rendben van, hiszen a jó gyűlölheti a rosszat, csak a rossz nem gyűlölheti a jót.”

Dezse közben pislogva próbálja ellensúlyozni Gábor indulatait, bedobja még a kereszténységet is, de hát küzdelme teljesen reménytelen. Ez a gyűlölet és annak bizarr igazolási kísérlete, ugyanis nem valamiféle vadhajtás: az, hogy a betelefonáló ennyire indulatosan fortyog, épphogy a célja és a küldetése annak a propagandagépezetnek, ami Dezsét alkalmazza. Ebben a „komoly állapotban” ugyanis nem lehet érvelni, jelenségeket megértetni, valós ügyekkel foglalkozni, problémákra rámutatni, korrekciós igényekről beszélni. Ha valaki hallatszódni akar, akkor túl kell ordítania a megafonba harsogott fekete-fehér, igen-nem, Orbán vagy turbán szólamokat, és hát pontosan tudjuk, hogy a nagy hangerő bizony torzulással jár. A legnagyobb csapda, amibe a politika belehajszolhatja az állampolgárt, az az, hogy ráveszi az agyatlan sikítozásra, amiből csak annyi hallatszik, hogy „ha mi gyűlöljük őket, az rendben van”. Mert hát nincs rendben, ahogy persze a politikánk sincs.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!