Hát én immár mit válasszak?

Hát én immár mit válasszak?

A 11. (online) Nemzeti Konzultáció felülete. Forrás: http://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár hitelességi szempontból kétségessé teszi a nemzeti konzultációt, hogy most sem kötelező semmilyen azonosításra alkalmas adatot megadni a néven és az e-mail-címen kívül, vagyis jó eséllyel többszörösen is ki lehet tölteni a kérdőívet, az eredmény mégis érdekesebb lehet, mint a korábbiak, mivel ez szokatlan módon valódi kérdéseket is tartalmaz.

A legfontosabb ezek közül talán a védettségi igazolvány néven futó vakcinaútlevél kérdése, amely az egész világon megosztja a politikusokat, a jogászokat és a társadalmat is. Kapcsolódhatnak-e előnyök ahhoz, ha valaki már be van oltva, és hátrányok ahhoz, ha nem?

Ezt a kérdést még valahogy meg lehet válaszolni, kellően általános és elméleti. Ha valaki az ilyen megkülönböztetés ellen van, az nemmel fog válaszolni arra a kérdésre, hogy bizonyos korlátozások alól kapjanak-e felmentést az oltottak, ha pedig támogatja, akkor igent.

A második, szintén a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos kérdés viszont annyi további kérdést felvet, hogy agyonüti az egész véleménynyilvánítást. Ebben azt tudakolják, hogy a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell-e engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. A másik lehetőség, hogy ezeket eseményeket „nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér.”

Ha a fokozatos nyitásra gondolunk, amire szintén rákérdeznek , akkor nehéz elképzelni, hogy bármiféle nyitás bizonyos időn át csak az oltottakra vonatkozzon, akiknek a nagy része a legidősebbek közül kerül ki, és ez vélhetően még jó darabig így marad. Mennyien látogathatnák egy fokozatos nyitás esetén a meccseket vagy a koncerteket, ha oda csak az oltottakat engednék be? Nem csak az a kérdés, hogy ennek volna-e egyáltalán értelme, hanem az is, hogy mit értenek rendezvény vagy koncert alatt. Egy szakmai rendezvényt ide sorolnak? Vagy csak a szabadidős rendezvényeket? Csak a száz fős konferenciát, vagy egy húsz fős könyvbemutatót is? Na, és mi a koncert? Egy több ezer embert vonzó könnyűzenei esemény, vagy egy ültetett, akár szabadtéri koncert is, ahol akár megfelelő távolságba is le lehet ültetni a nézőket? Mi minősül fesztiválnak? Egy szabadtéri borfesztivál, vagy a Sziget fesztivál? Vagy fűnyíróelv-szerűen bármiféle gyülekezéssel járó tevékenységet oltottsághoz kötnének?

Szintén nem adható válasz arra a kérdésre, hogy a „járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek-e, akiket beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal", hiszen nincs hozzátéve, hogy milyen célból. Üzleti célból sem utazhatna be senki, vagy csupán a turizmusról beszélünk? Mi a helyzet azokkal, akik személyes, családi okból érkeznének? És hogy értik a tilalmat? Úgy, hogy az kiváltható karanténnal, vagy úgy, hogy egyáltalán nem lehetséges a beutazás?

Persze közhelynek számít, hogy a nemzeti konzultációk nem alkalmasak valódi véleménynyilvánításra, de úgy látszik, még a kevésbé propagandisztikus kiadás is nagy kihívás elé állítja azokat, akik jó lelkiismerettel szeretnék kitölteni a konzultációs kérdőívet.