Jönnek a nevek: feltárja titkait a Pesty Fekete Doboz

 Jönnek a nevek: feltárja titkait a Pesty Fekete Doboz

Pesty László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megértettem Pesty Lászlót. Azt hiszem. Persze nem láthatunk bele senki fejébe, sokszor még a saját gondolataink labirintusában is irányt vétünk, ám ahogy alakul ez a – mondjuk úgy – történet, abból kirajzolódik a múlt is, ahogy a barátja révén személyesen érintett Pesty Lászlóban gyűlt-gyűlt a panasz, majd gyaníthatóan nem szándékkal, de Tusványoson a felszínre tört. Az volt a pillanat, amikor a dokumentumfilmes úgy dönthetett, hogy ha már úgyis átszakadt a gát, nem visszakozik, hanem megy tovább előre rendületlenül. Mert hisz benne, hogy a Fidesz jó, csak azok a fránya vadhajtások. És hisz a megtisztulásban. Őszinte csodálattal szemlélem, amit művel, mert nem hittem volna, hogy a NER-ben létezik ekkora naivitás.

A Lölő-jelenség leleplezése című históriában – amelyről a Magyar Hangnak is részletesen beszélt – legújabb fejleményként Pesty László bejelentette, hogy egy hónap múlva elérkezik a nevek ideje, magyarán arccal, névvel, dokumentumokkal, mindenféle egyéb bizonyítékkal bemutatja, a NER mely szereplői miként teszik rá a kezüket egy-egy megkaparintásra kiválasztott vállalkozásra. Előbb bevásárolják magukat a cégbe, mert hát kell egy társ, ugyebár, aztán kiszorítják az eredeti tulajdonost, végül tesznek egy visszautasíthatatlan ajánlatot a piaci érték töredékén. Máskor mindjárt ezzel nyitnak, s ha ellenkezésbe ütköznek, jön az ilyen-olyan hivatali vizsgálat, mindenféle ellehetetlenítés, zárásként pedig az eredetinél is silányabb ajánlat, mert hiszen már egy vizsgálat alatt álló, gyanús, kínlódó vállalkozásról van szó. Ha filmben látnám, azt mondanám, uncsi, annyiszor, annyian feldolgozták a témát.

Pesty László a Népszavának adott videóinterjúban azt is elárulta, hogy minderről szólt a Fidesz alsó- és felsőszíntű prominenseinek, és igencsak pozitív visszajelzéseket kapott: „Gratuláltak, megköszönték, és azt mondták, hogy ez elvezethet egy megtisztuláshoz.”

Ami valóban így történhetett, csakhogy tartok tőle, a Fidesz alsó- és felsőszíntű prominensei a megtisztulás alatt valami olyasmit értettek, hogy egyetlen figura lesz itten eltakarítva – majd somolyogva megveregették Pesty László vállát.