Mikor fogtok a Kurucra írni?

Mikor fogtok a Kurucra írni?

Bereczki Miklós a Pride-on (Forrás: Bereczki Miklós/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olvasom a Mandineren, hogy szivárványos pólóban vonult a Pride-on egy volt jobbikos vezető, aki annak idején még a Kuruc.infón is publikált. A lap szerint a férfi szidalmazta a Pesti TV munkatársait, utalást téve például arra, hogy a televízió munkatársai nem épp a legélesebb kések a fiókban. Micsoda éles váltás, hihihi, hahaha, halljuk ki a sorok mögül. Hát a kapuvári vezető meg még csak választ sem adott rá, hogy mikor változott ilyen felháborítóan toleráns emberré! Az egyik régi cikkében felvidékieknek gyűjtött könyveket, mikor megjelent a szlovák nyelvtörvény – olvasunk a bűnös múltról. Az egykori cikk témájának megnevezéséből arra következtethetünk: a jeles kormánypárti sajtómunkások szerint a felvidékiek támogatása nem fér össze a melegek melletti kiállással. El kell szomorítanom őket, de a felvidéki magyarok közt is vannak melegek. Sőt, minden bizonnyal még a felvidéki fideszes magyarok között is. Igaz, rájuk legalább nem vonatkoznak a dicsőséges Orbán-kormány legújabb homofób jogszabályai.

Aztán már egy másik heherésző Mandiner-cikket olvasok, ami szerint etikai vizsgálatot indítana párttársa a Pride-on vonuló Bereczki Miklóssal szemben. A jobbikos Szabó Balázs szerint ugyanis ez nem fér össze sem a párt szellemiségével, sem az alapszabályával. Hogy Szabó a Jobbik kettővel vagy hárommal ezelőtti néppártosodási stációja idején felejtett-e el kilépni, az egy kérdés. Egy másik, hogy a Jobbik később tisztázta, nem indul etikai eljárás, tehát egy túlbuzgó tag magánakciójáról van szó. Miután Szabó épp a KESMA-lap Mandineren tartotta ezt érdemesnek kitárgyalni, nem lepne meg, ha hamarosan már ő nem lenne a párt tagja.

A lényeg mellett ugyanakkor ne menjünk el: a kormánypárti sajtótermékek számára az volt a megfelelő jobbikos, aki még a Kuruc.infóra írt, ma pedig az, aki eltiltana a Pride-on megjelenéstől. A fideszes értelmiség ugyanis az elmúlt években büszkén tette át székhelyét a Párt nyomán a szélsőjobb térfélre. Helyet cserélve a Jobbikkal, ahol mára az a kivétel, aki még mindig az egykori szélsőséges utat járná. Egy friss felmérés is azt mutatja, hogy a Jobbik mostani szavazói sokkal elfogadóbbak a melegekkel szemben, mint a pár évvel ezelőttiek. Illetve: mint a mai fideszesek.

Szóval a nagy heherészés közben érdemes feltenni a kérdés, mi lett a pár évvel ezelőtti liberális-konzervatív, a szélsőséges (és homofób) tendenciákat elutasító Mandinerrel? Hol vannak mondjuk az ezekhez hasonló publicisztikák? Helyükön Szánthó Miklós-féle ideológiai kiskátékat, Trombitás Kristóf jegyezte ostobaságokat, illetve Szilvay Gergely állandósuló genderagymenéseit találjuk. A lap főszerkesztőjének pedig ma már az a fő problémája a témában, hogy nyugaton nyughatatlankodnak a szélsőbalos újmarxisták. Velük szemben lehet még kemény publikat írni, ők nem fogják megvonni a fizetést, az igaz.

Még csak néhány éve is azt gondolhattuk: ha vannak szélsőséges kiszólások is a Fideszben, azért ez mégsem egy homofób párt, semmi közük a melegellenes indulatkeltéshez. Akkor még a melegjogokkal kapcsolatban az jelentette a mainstream konzervatív véleményt, amivel ebben a cikkben találkozunk. Mára ez sajnos már nagyon nincs így. Ha számítana még bármit a Kuruc.info, a Mandiner publicistái nyugodtan elszegődhetnének a laphoz vendégszerzőnek.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom